Friday, 28 February 2014

senaman kardio kickboxing

credit picture to: fitchickexpress.com

assalamualaikum..

senaman seni mempertahankan diri
walaupun dah beberapa tahun (sejak 1999-2003) meninggalkan penglibatan rasmi aku dengan seni gayung fatani malaysia, tapi aku selalu mengamalkan jurus-jurus silat dalam senaman aku di rumah. dari dulu hingga kini aku masih amalkan.hehe. aku selalu amalkan side n back kick dan juga jurus tumbukan sebagai senaman. meh aku citer sedikit tentang senaman seni mempertahankan diri.

punching bag vs batang pisang
sejak aku minat dengan seni mempertahankan diri. sejak zaman sekolah rendah lagi. aku suka la tengok citer kungfu, silat etc kat tv. dah tuh bila mak aku nak tebang pokok pisang kat kebun tuh aku mula la kenen-kenen kat dia.hihi. aku suh mak aku tolong ikatkan batang pisang dekat pokok untuk aku buat punching. konon-kononnya macam punching bag gituh la.
dah aku ni kampung girl guna jela batang pisang.hahaha. senang, free dan tak susahkan mak bapak aku nak keluarkan duit.hihi. aku mesti punch kat batang pisang tuh dan kira berapa prestasi aku. 10 20 50kali. haa..kononnya hebat la tuh.haha.
untuk makluman korang, batang pisang tak selembut punching bag. so, buku lima aku mesti merah-merah tiap kali aku wat training.hihi. sakit wo!!! kononnya nak asah buku lima kasi ada ruas-ruas macam fong sai yok!hahaha. obses giler. aku dah terbayang-banyang suatu hari nanti aku akan belajar kung fu terbang kat atap rumah jiran kiri kanan. bila aku dapat tau dorang guna macam tali untuk terbang dalam citer kungfu tuh, ces! hampeh. hancur berkecai angan-angan aku.hahaha. dorang main tipu ngan aku!

senaman kick-boxing di rumah
sejak aku join silat tahun 1999, aku selalu ugak buat senaman kick boxing kat rumah. aku guna jurus tendangan dan tumbukan.hahaha. ayah aku selalu ugak tengok anak dia meroyan kat umah.kihkihkih. sampai skang pon aku still teruskan senaman camni. tapi kadang-kadang aku buat bila orang tak ada kat umah. sebab kononnya skang aku nak jadi ayu. segan la nak tendang menendang kat umah bila dah tuo bangka nih.hahaha. tapi selalu ugak kantoi ngan ayah aku. selalunya bila terserempak ngan ayah aku, n dia usik-usik aku. aku kontrol macho. terus stop tapi tak cakap apa-apa. buat betul-betulkan rambut depan cermin.kahkahkah.

fungsi tendangan
aku amalkan side kick dan juga back kick sebab bagi aku ia sangat bagus untuk kekalkan bentuk badan bahagian pinggang ke bawah. untuk langsingkan peha dan betis. selain itu juga bagus untuk pejalkan bahagian punggung.ops! malu aku.hahaha. aku selalu praktis kat umah buat tendangan sisi dan tendangan belakang juga untuk kekalkan stamina aku dalam seni mempertahankan diri. kalo lama tak buat, mesti berkarat n segala jurus-jurus silat pon tak ingat. so, aku ade ugak praktis balik jurus-jurus yang guru silat aku ajar, cikgu adnan bin abdul kadir.heheh. aku ingat lagi email dia nama 'fatanan' sebab nama dia adnan + fatani, aku cilok guna versi aku 'fatatee' fatani + tee (nama aku).hahaha. obses kau!

fungsi tumbukan
fungsi tumbukan dalam senaman selain nak praktis untuk tumbuk orang (gara-gara tumbuk orang aku ada parut kat atas kening :p), ia mampu memejalkan otot-otot di bawah lengan. hasilnya lengan yang lebih langsing dan tidak menggeleber. korang mau lengan yang menggeleber? iyoooo..katakan tak mau!hihi. senaman tumbukan dapat melangsingkan bahagian atas. terutama lengan dan sisi badan. aku amalkan teknik tumbukan ni juga untuk kuatkan kekuda aku. ni guru silat aku ajar kuatkan kekuda dengan tumbukan.hehe. kekuda yang tegap dan kuat itu penting bagi seorang pesilat. ni aku punya teori sendiri hasil tunjuk ajar guru silat aku.hahaha.

kombinasi tendangan dan tumbukan
kombinasi tendangan dan tumbukan pula memberi impak kepada bahagian tengah badan yang kita sedia tahu, perut!hahaha. untuk hilangkan masalah perut boncet, rajin-rajin la amalkan senaman kickboxing ye anak-anak! senaman kickboxing boleh memejalkan otot-otot kat perut juga. bagi pembakaran lemak yang optimum, rajin-rajin la buat senaman secara konsisten. jangan pulak pagi pergi bersenam, lepas tu balun nasik lemak tak pun roti canai.hahaha. hancus la effect senaman korang. jaga makan pon penting tahu!hihi. tak pun hari ni senaman tahun depan pulak sambung. gamaknya berkarat lemak dalam perut.ops!haha.

contoh senaman kickboxing
ini adalah contoh video senaman kickboxing, kalo ada yang masih blur-blur dengan apa yang aku citer neh. tapi aku selalu buat tak pakai video pon. main tendang n tumbuk-tumbuk tu jerk maklumlah bajet terer.hahaha.
nih aku  kongsikan video:
kickboxing cardio workout - smackdown your stress 



huhu.aku buat 15minit guna video ni dah penat. benti minum esp jap.hahaha. penat wo! berpeluh 1 badan. tapi best.hihi. nak langsing mesti buat secara konsisten. tapi kalo penat ngan duration lama sangat, pilih video yang pendek.hehe. selamat mencuba ;) 
eh, ibu mengandung tidak di galakkan buat senaman kardio ini.hehehe. kang terberanak kat situ sape nak tolong?hihi. ingat, jangan lupa minum banyak air. lebih-lebih lagi bila bersenam. dalam cuaca panas camni, boleh bersenam depan kipas macam aku buat.hihi.
Read More

Thursday, 27 February 2014

kenapa aku suka breakfast dengan esp?

credit picture to: brookstonevaldosta.com
assalamualaikum..

my breakfast on the go

esp soy isolate my breakfast on the go, senang dan mudah dan boleh di bawa ke tempat kerja untuk breakfast dalam masa yang singkat. walaupun terkocoh-kocoh nak cepat ke tempat keje, masih sempat nak ambil breakfast sekadar bancuh dan minum. atau jika tak sempat ambil breakfast kat umah, boleh buat bekal, just letak dalam bekas air then shake-shake kat tempat keje. sambil tunggu tourists datang boleh minum dan boleh berhenti kejap bila orang datang. tak payah nak ke pantry n bancuh-bancuh lagi. senang dan yang peling penting dalam terkejar-kejar dengan masa, masih boleh dapat kebaikan dari sarapan pagi. 

kenyang hingga tengah hari

jika korang nak tahu, protein lebih mengenyangkan berbanding karbohidrat. jadi dengan mengambil esp aku boleh berasa kenyang hingga ke tengah hari. alhamdulillah dah tidak ada lagi masalah lapar yang amat mengjelang tengah hari. jika tak mesti tak larat nak berdiri lama-lama sementara tunggu waktu makan berikutnya. dulu selalu skip breakfast, gara-gara kejar masa (sebab bangun tak bape nak awal.hihi) akibatnya rasa sangat lapar dan tak larat nak berdiri (keje aku berdiri je)

kempiskan perut

bila dah ambil breakfast yang mengenyangkan, dapat kurangkan portion makan untuk lunch. jadi, boleh mengurangkan inci perut aku yang semakin memboncet nih.haha. kalo tak amik breakfast, mesti waktu makan tengah hari sangat lapar n secara otomatik akan makan lebih banyak dan banyak lagi masa lunch. kononnya aku kebuluran tak makan 3hari. padahal tak makan pagi jerk.hahaha. jadinya aku makin tambah lemak. bakarnya tak mana, tambahnya menimbun-nimbun.oh no!

lebih bertenaga

kalo dulu selalu skip breakfast buat aku selalu letih tak larat nak berdiri buat keje sebelum waktu makan tengah hari. nak duduk pulak tak boleh sebab memang dah kena keje sambil berdiri. nak makan lak, tengah keje. tapi dengan breakfast esp, aku rasa lebih bertenaga hingga ke tengah hari walaupun dengan bekerja berdiri 3jam non stop pagi hingga tengah hari. jadi sarapan protein esp penting bagi aku. 

lebih fokus

bila perut tak lapar di waktu pagi, boleh lebih fokus dengan kerja n tak ada rasa pening kekurangan tenaga bila berdiri lebih lama. dulu selalu gak la aku tengah buat keje berdiri tuh, tetiba rasa pening macam nak pitam.huhu. selalu gak aku terkocoh-kocoh pi amik sekeping biskut kat ofis. tapi makan biskut kering mcam tu jela, sebab tak sempat nak buat milo bagai.huhu. jadi, tulah sebab aku suka sangat ngan esp shaklee.

berminat?
berminat nak dapatkan esp? hubungi aku:
# Page FB: Healthy and Beauty Store
# Blog: www.bicaradengantuhan.blogspot.com 
# FB: suriati Abdul Halim 
# Shaklee Independent Distributor (ID: 1081999)
# Email: suriatiabdhalim@gmail.com
# Sms: 013-7117971
Read More

Wednesday, 26 February 2014

sukarelawan muslim program ziarah pesakit di perlukan

credit picture to: Islamic Outreach ABIM 


assalamualaikum..

program lawatan hospital
salah satu program di bawah Islamic Outreach ABIM adalah, program lawatan hospital atau lebih spesifik di kenali sebagai program ziarah pesakit di hospital-hospital yang di pilih sekitar ibu kota kuala lumpur dan kawasan yang sewaktu dengannya.hehe. menyahut seruan seorang kawan aku untuk mempromosikan program ini kepada lebih ramai sukarelawan dan masyarakat yang ingin turut sama menyumbang bakti kepada komuniti. 

sejarah program lawatan hospital
Islamic Outreach ABIM telah memperkenalkan program ini sejak september 1990. hospital besar kuala lumpur  dan hospital ampang pada awalnya telah dipilih sebagai hospital pusat sehenti di mana sukarelawan akan melawat dan menziarah pesakit. para sukarelawan akan diberi latihan mengenai perkara yang diperlukan, pendekatan serta kaedah  bagaimana cara untuk mendekati  pesakit. sukarelawan akan melawat wad wad di HKL  termasuk wad kanser, neurologi dan ortopedik dan seterusnya melawat pesakit yang  Islam dan juga bukan Islam.
semasa bulan-bulan perayaan, sukarelawan memberi beberapa cenderahati dan hadiah kepada para pesakit.
kami berharap dapat menjalankan program ini secara berterusan supaya ia boleh memberikan pesakit motivasi dan kebahagiaan. selain itu, mengingatkan mereka bahawa masih lagi ada yang menitikberatkan kebajikan mereka dan masih ada masyarakat yang mempunyai perasaan empati terhadap pesakit.

hospital-hospital terpilih
antara hospital-hospital yang di pilih untuk menjalankan program ziarah pesakit ini adalah seperti berikut:
1) Hospital Sg Buloh, Hospital Serdang.

maklumat lanjut sms ke 013-470 4775 nama penuh, hospital pilihan, lokasi korang, organisasi (jika ada).


2) Hospital Selayang
download borang di http://tinyurl.com/selayang, isi dan serahkan di pejabat Islamic Outreach ABIM Masjid Negara sebelum 1 Mac. boleh hantar gambar soft copy ke hafiz.majdi@ymail.com

* untuk pelajar IIUM Gombak, sila isi borang dan serahkan kepada Abdul Rahman (017-369 7934) sebelum 1 Mac.

3) Hospital Ampang, Hospital Kuala Lumpur
pihak Islamic Outreach ABIM masih berbincang dgn pengurusan hospital. akan di maklumkan kemudian.


maklumat lanjut
sebarang maklumat lanjut boleh rujuk poster di atas dan boleh hubungi nombor tertera. di ingatkan jika no tersebut tidak berangkat kemungkinan beliau sedang bertugas di hospital (kawan aku ni student medic). jadi, boleh tinggalkan pesanan sms atau call di waktu malam (sebelum waktu tidur).hehe.
atau boleh terus ke page facebook Islamic Outreach ABIM Official untuk info lebih lanjut dan maklum balas lebih cepat. sekian dari aku ;) 
Read More

Tuesday, 25 February 2014

perasaan sebagai sukarelawan

credit picture to: tattuum.com

assalamualaikum..

perasaan aku
ada yang bertanya apa perasaan jadi sukarelawan? perasaan orang lain mungkin aku tak tahu, tapi meh aku citer sket perasaan aku nih!hehe. perasaan aku masa mula-mula aku decide nak jadi sukarelawan, aku mula terfikir aku perlu tanamkan benih-benih pahala untuk aku tuai di akhirat kelak. dah cukup selama ni aku hanya fokus pada kehidupan sendiri dan keluarga sendiri sahaja. aku patut menyumbangkan sesuatu kepada komuniti. bonusnya kita boleh bersosial untuk lebih rasa happy.hehe. 

rasa lebih happy
jika dulu, kehidupan aku hanyalah keje keje dan keje. jadi kalo stress pon kehidupan aku hanya sekitar benda tu je. stress kat tempat keje, balik umah. stress kat umah, pegi keje. hidup aku macam tak ada benda lain sangat. kawan-kawan aku n family aku jela n keje. hmm..bosan kan? tapi bila aku dah start jadi sukarelawan, aku mula ada kawan-kawan baru. bina hubungan sosial baru dengan lebih ramai kawan. jumpa ramai orang yang tak pentingkan diri sendiri. yelah, untuk jadi sukarelawan pon awal-awal kita dah hapuskan dah perasaan pentingkan diri. target kita adalah berbakti kepada komuniti selain fokus kepada diri sendiri. so, hari demi hari aku makin happy. kalo dulu asek bergaul dengan orang yang pentingkan diri, tikam sana sini (kat tempat keje), skang aku mula jumpa golongan yang lebih positif sekaligus aku pun semakin jadi orang yang positif.

bina jaringan sosial
jika dulu kehidupan hanya fokus pada individualistik, skang aku dah boleh sesuaikan diri bergaul dengan masyarakat berbilang kaum, peringkat umur dan negara. tanpa aku sedari, dengan sendiri aku telah membina satu jaringan sosial yang besar. dari kawan face to face hinggalah kawan alam maya. lagi-lagi bila aku secara sukarela handle program dr zakir naik semasa aku dah benti keje, aku juga dapat ramai kawan-kawan melepasi jangkauan negara. boleh kenal ramai kawan-kawan foreigner ugak. dari situ aku mula asah skill speaking in english.hehe. walaupun awalnya english aku sangat la broken. skang aku lebih confident untuk cakap bahasa inggeris (walopun tak fluent).

tingkatkan keyakinan diri
bergaul dengan ramai pihak dari pelbagai lapisan (umur, status, negara etc) kita dapat tingkatkan skill komunikasi kita dan juga kita akan lebih berkeyakinan diri untuk bergaul. macam aku makin yakin nak bercakap bahasa inggeris dan sebagainya. selain itu, kita dapat mengubah diri kita. aku maksudkan cara kita berfikir sebelum ni, cara bergaul, bercakap dan sebagainya akan berubah. sebab itulah di katakan persekitaran adakalanya mengubah siapa diri kita. yang penting, kena tahu pilih persekitaran yang mana kita nak involve, baik atau buruk.

menjadi lebih sensitif
menjadi lebih sensitif bukan bermakna kejap-kejap nak nanges kejap-kejap nak tacing.hihi. itu meroyan namanya ;p tapi dengan bergaul dengan ramai pihak, berjumpa ramai orang. tolong orang tak mampu dan miskin, yang susah dan tidak bernasib baik. kita akan lebih sensitif dengan perasaan orang lain. seolah-olah ia mendidik kita menjadi lebih peka dengan perasaan orang lain. kita senang untuk cuba letakkan diri kita di dalam 'kasut' mereka. untuk menyelami kesusahan, penderitaan dan kesedihan yang mereka alami. berbanding mereka yang tidak turun padang, 'feel' itu mungkin kurang di rasai. jadi, dengan menjadi sukarelawan, kita mendidik diri menjadi lebih memahami insan lain. jadi, kita bukan sahaja boleh berbakti dengan menyumbangkan sumbangan berbentuk material, malah juga semangat, sokongan moral dan juga motivasi. 

akhir kata
oklah. itu sahaja aku kongsikan buat masa ni. ada masa, kalo korang nak tau lagi aku kongsikan lagi erk.inshaAllah.hehe.   
Read More

Monday, 24 February 2014

kenapa penunggang motorsikal perlu ambil ostematrix?

assalamualaikum..

perhatian riders sekalian
kenapa penunggang motorsikal perlu ambil ostematrix? mari kita jawab soalan ini ye abang-abang, akak-akak dan adek-adek. buat riders atau penunggang motorsikal, sila take note ya. pesanan ini adalah khas untuk anda wahai penunggang-penunggang motorsikal yang gagah perkasa, gojes lagi bergaya. ini aku nak share pengalaman aku sebagai penunggang motorsikal tegar (lah sangat) sejak berumur 11tahun (sebelum dapat lesen bawak motor secara haram.hihi. baca diam-diam).

penunggangan lebih lancar
untuk penunggangan motorsikal dengan lebih lancar, riders perlukan ostermatrix! kenapa ostematrix? bukan minyak pelincir ke minyak cap kapak ke? eh, kita bicaranya pasal penunggang motorsikal, bukan motorsikalnya dong. kalau motorsikalnya nak pakai pelincir apa pun hado aku kesah. aku pun tak reti sangat pasal pelincir bagai nih.kahkahkah. (err..motor guna minyak pelincir ke? ;p) ostematrix memberikan lebih khasiat yang di perlukan untuk kesihatan tubuh badan terutamanya riders sekalian. ayuh! kita sambung pembacaan. bagaimana ostematrix membantu penunggangan lebih lancar?

hilangkan sakit belakang
korang ingat, bawak motorsikal ni kalo sakit belakang, kalo lenguh belakang boleh sandar menyandar macam kete ke? jangan harap cek oit. kalo bawak bini kat belakang boleh la nak suruh urut belakang kalo sakit belakang masa tengah menunggang. kalo orang macam aku gimano eh? bini pon tak dok. awek lagi la tak dok. harapkan nak bersandar kat jalan? jenuh ar aku nak kena wheely 180 darjah untuk cecah lantai jalan. gamaknya kena sagat dek jalan habes la belakang aku. bukan takat sakit belakang hilang. nyawa pon boleh hilang bang! aku belom kawen lai eh. 
jadi kalo korang senasib macam aku, jangan seksa diri bang, ikutlah jejak langkah aku, makan ostematrix sakit belakang pon hilang. boleh duduk tegak tunggang motor berjam-jam, awek lalu tak sebelah pon tak pandang! (jangan buang maso eh, aku pon awek ugak, baik aku pandang muka aku kat cermin.haha) bila sakit belakang hilang, boleh teruskan penunggangan dengan lebih lancar la korang lepas ni.

hilangkan sakit pinggang
tak payah nak buat-buat tanya, riders mesti tau. kalo tunggang motor lebih dari 2jam mesti pinggang mula sakit. sebab tuh member aku yang konvoi motor balik kampung (8jam perjalanan) cakap, dorang mesti stop setiap 2jam. memula sakit sket tahan dulu, lepas tuh tergeliat sana sini. lepas tuh mula nak terbongkok-bongkok pinggang tuk legakan sakit. lepas tuh bongkok terus! eh, tanak! tanak! aku tak nak jadi awek bongkok awai-awai sebelum tua ni. cek abang riders pon tak mau bongkok-bongkok eh, tak cun aku cakap.haha. 
kang boleh hari-hari nyanyi 'nenek-nenek si bongkok tiga, siang mengantuk malam berjaga'.. tido la nek, tak yah berjaga malam ah :p 
kalo aku, lepas riding lama-lama mesti aku amik ostematrix malam sebelum tido. esok pagi bangun tido, aghh..lega pinggang makcik.hihi. nenek pon dah tak payah nak berjaga malam lepas ni.kihkihkih. boleh ugak nenek tolong cucu tunggang motorsikal dengan lebih lancar. ye dok?

hilangkan lenguh-lenguh badan
ingat jadi riders ni selalu best ke? memang la boleh selalu cuci-cuci mata tengok awek sambil makan angin (baca asap), tapi korang tanyalah riders yang korang kenal atau kalo korang riders mesti tau sangat. lepas riding tak henti lebih 2jam, atau tak sampai 2jam. badan dah start sakit-sakit. lenguh sana sini. lagi-lagi yang lakukan perjalanan jauh. bukan stakat otot paha dan betis lenguh, tapi tangan pon boleh kebas-kebas korang tau. aku pernah ugak la kalo riding lama-lama sampai boleh rasa kebas tapak tangan. lepas tu mula la timbul urat-urat kat tangan menunjukkan gagah perkasa kononnya.haha. sebab tuh skang aku amik ostematrix. tiap-tiap malam sebelum tido amik ostematrix. esok pagi bangun, lega. tak ada nak terhencut-hencut jalan sebab sakit otot. alhamdulillah. esok pagi boleh la tunggang motor dengan gagah perkasa dan dengan lancarnya.

hilangkan gangguan tidur
aku kalo dulu asek terjaga tengah-tengah malam, lepas tu susah dah nak tido balik. tak pun nak mula tido susah sangat. jawabnya tido dekat kol1-2pagi. jawabnya esok makcik tak larat nak bangun pagi. letih tak dapat tido punya la tak boleh nak citer (over aku nih :p). dah tuh esok nak pi keje. nak menunggang motor pon dah tak ada selera. mata rasa nak bawak motor sampai tutup mata jer (bawak dalam mimpi jela ;p) sekarang aku dah boleh tido lena. alhamdulillah. lepas ambil ostematrix dengan izin-Nya, aku dapat kualiti tido yang lebih baik. jadi, bangun pagi boleh mulakan penunggangan dengan lebih lancar dan bersemangat nak rempit.eh! ;p tak mau rempit-rempit erk dek. jadilah penunggang berhemat macam aku.eceh!hahaha. pasan akak korang sorang ni.hihihi. tanpa gangguan tidur, esoknya aku boleh tunggang motor dengan lebih lancar la.

ostematrix
haa..ape lagi riders. ostematrix memang bagus aku cakap sama korang. aku dah rasainya. ekau bila lai eh jang? kato nak jadi riders gagah perkasa macam aku ni haa ;p amenda ostematrix bagai nih?


ni haa ostematrix nya. tak kenal maka tak cinta. dah cinta, jawabnya angau macam aku ni haa. ngingau pon sebut ostematrix (melampau eh).haha, aku gurau je ;p

untuk pesanan
untuk pesanan dan konsultasi istimewa dari aku penunggang motorsikal yang ceria.hihi.
# Page FB: Healthy and Beauty Store
# Blog: www.bicaradengantuhan.blogspot.com # FB: suriati Abdul Halim # Shaklee Independent Distributor (ID: 1081999)# Email: suriatiabdhalim@gmail.com
# Sms: 013-7117971     
Read More

Sunday, 23 February 2014

senaman kardio untuk ibu mengandung


credit picture to: brycegroark.com
assalamualaikum..

senaman kardio
sebagaimana kita telah bincangkan apa itu senaman kardio di dalam post yang lepas-lepas. semua sudah sedia tahu senaman kardio itu adalah mana-mana senaman yang di ulang berkali-kali dan menaikkan kadar dengupan jantung lebih daripada biasa. senaman kardio tidak terkecuali boleh di cuba oleh ibu-ibu mengandung di luar sana. senaman kardio membantu ibu-ibu masa kini yang mengandung untuk tampil sihat. jangan pulak waktu ni bersenam untuk kempis perut.hahaha. memang takkan kempis la. makin buncit ade la ;p 
selain itu, senaman kardio juga membantu jantung mengepam darah dengan lebih baik kepada bayi di dalam kandungan, sekaligus membakar kalori. senaman kardio juga membantu menguatkan otot-otot dan membantu mempermudahkan proses kelahiran kelak. inshaAllah. namun di nasihatkan ibu mengandung tidak membuat senaman berat atau memaksa diri untuk senaman pada awal trimester pertama dan ketiga. juga elakkan bersenam ketika cuaca terlalu panas untuk mengelakkan overheating semasa mengandung.

senaman tarian/senam aerobik
ada beberapa senaman kardio yang boleh di cuba oleh ibu mengandung antaranya aerobik. di nasihatkan untuk mencuba senaman yang berimpak rendah atau dengan pergerakan yang perlahan dan tidak berat. senaman berupa tarian ini boleh juga di lakukan di rumah atau bersama-sama kawan-kawan mengandung yang lain di gim.

berenang/senaman di dalam air
di dalam air, berat badan kita hanya 10kali ganda lebih ringan berbanding di darat. membuat senaman di dalam air adalah pilihan terbaik bagi ibu mengandung. senaman di dalam air meningkatkan kekuatan dan fleksibiliti kita tetapi ianya lembut kepada sendi-sendi tambahan ianya kurang berisiko untuk mengalami overheating bagi ibu mengandung (melainkan kolam di air panas). ramai ibu mengandung di barat melaporkan senaman di dalam air meringankan bengkak (semasa mengandung) di betis dan kaki mereka. ibu mengandung boleh mencuba senaman di dalam air, tetapi elakkan/hati-hati dengan lantai kolam yang licin, menyelam atau air pada paras yang dalam.

mesin senaman semasa hamil
berjalan di atas treadmills atau menaiki tangga adalah salah satu senaman kardio yang boleh di cuba oleh ibu mengandung. selaraskan kelajuan mengikut keselesaan kita. mulakan dengan kelajuan yang rendah dan naikkan kelajuan sehingga ke tahap keselesaan kita. namun, semasa trimester ketiga, elakkan melompat dan berlari dengan kelajuan tinggi. sebaliknya, fokus kepada senaman regangan otot, berjalan dan senaman di dalam air. kita juga perlu mengelakkan jatuh atau tersandung apabila kita tidak lagi nampak kaki sendiri bila berdiri bila perut makin ke depan.

jogging semasa hamil
jika kita seorang yang aktif jongging sebelum mengandung, boleh teruskan berjogging, tapi perlu hadkan jarak larian dan juga kekalkan jogging pada kawasan tanah rata (elakkan bukit/tanah tinggi) ataupun gunakan treadmills. tapi jika kita tidak pernah aktif jogging sebelum mengandung, kekalkan dengan hanya berjalan untuk waktu mengandung. bila berlari (atau melakukan mana-mana senaman) kita sepatutnya masih boleh berbual-bual dengan seseorang, jika tidak boleh maknanya kita perlu turunkan kadar kelajuan/berat senaman kita. sentiasa ingat bahawa kelonggaran ligamen dan sendi waktu mengandung akan lebih membebankan lutut kita untuk kekal berlari dan lebih terdedah kepada kecederaan. dengan kata lain, jangan lakukan senaman lebih dari kemampuan.

berjalan kaki
berjalan kaki adalah senaman kardio yang mana sesiapa sahaja boleh lakukan, di mana sahaja dan bila-bila masa sahaja mengikut kehendak kita. tidak ada senaman semudah ini untuk memenuhi hari sibuk kita (jangan lupa, semuanya boleh di kira sebagai senaman jalan kaki walaupun hanya berjalan ke pasar atau bawa anak-anak ke taman). dan kita boleh teruskan aktiviti senaman kita sehinggalah menunggu saat-saat kelahiran. contoh untuk menghilangkan gelisah saat-saat contraction berlaku. lebih-lebih lagi aktiviti ini tidak memerlukan apa-apa peralatan, tanpa yuran gim dan juga tanpa bayaran ke kelas senaman. mudah bukan?
apa yang kita perlukan hanya sepasang kasut sukan yang selesa, pakaian yang longgar dan menyerap peluh. jika kita baru nak mulakan aktiviti senaman berjalan kaki, mulakan perlahan-lahan dan tambahkan kekerapan sedikit demi sedikit mengikut kemampuan. berjalan seorang diri di taman akan lebih menenangkan atau jika perlukan teman, ajaklah pasangan, kawan-kawan atau anak-anak untuk terlibat sama dalam aktiviti yang sihat ini. mulakan dengan berjalan di sekitar taman perumahan kita tinggal ataupun paling tidak berjalan di shopping mall. ibu-ibu mesti suka kan?hihi.

peringatan/langkah berjaga-jaga
sebelum melakukan apa-apa senaman, sebolehnya tanyalah atau dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu. atau rujuklah jurulatih senaman ibu mengandung terlebih dahulu.
senaman-senaman fleksibiliti sepatutnya tidak menyakitkan, jadi berhenti jika senaman tersebut menyakitkan kita. pernah dengar pepatah senaman yang popular 'no pain no gain'? lupakan semua itu!
senaman ketika mengandung perlu di ingat jangan berlebihan. 
juga jangan lupa akan risiko overheating. bayi di dalam kandungan mempunyai suhu lebih tinggi daripada suhu tubuh kita. senaman pula meningkatkan suhu badan lebih-lebih lagi bayi di dalam kandungan. jadi bersenamlah dengan lebih intensif dan bersederhana di dalam cuaca panas dan lembap kerana kita akan jadi lebih panas dan pakar perubatan biasanya risau akan masalah overheating semasa mengandung.

nota kaki
untuk lebih info tentang pregnancy boleh refer website what to expect. but its in english.hehe. okeh korang, moga bermanfaat ;)
Read More

Saturday, 22 February 2014

tips latih diri minum air lebih banyak

assalamualaikum..

minum air lebih banyak
mesti ada yang tertanya-tanya macam mana nak minum air dengan banyak hingga 2-3liter sehari kan?
ada tak korang tertanya-tanya? tak ada?hahaha. 
ada ke tak ada tak kesah, aku nak ugak share kot-kot ada yang malu nak tanya.haha. (bajet bagus betul aku nih :p)

pengalaman sendiri
ni pengalaman aku sendiri. jadi, aku nak share sket tips macam mana aku latih diri untuk minum lebih banyak air. khas untuk korang.hehe. kalo dulu aku susah sangat nak minum air, alasannya malas kerap ke tandas dan alasan paling biasa 'nak minum macam mana sebab tak dahaga'.hahaha. tapi aku sekarang lebih suka minum banyak air kosong.hihi. alhamdulillah. kenapa aku beria latih diri minum air banyak-banyak ni? selain untuk hadapi cuaca panas, minum air ugak bagus untuk detox. air penting untuk menghidratkan tubuh, lagi-lagi bagi mereka yang kerap beraktiviti luar atau bersenam


tips latih diri minum air kosong
1- beli botol air yang menarik
ini motivasi untuk rasa teruja minum air walopun air kosong, sebab botolnya cantik, semangat nak teguk air berkali-kali walaupun tak dahaga. bonusnya. badan sihat! nak design n bentuk macam mana pun boleh. nak yang ade gambar mickey mouse, detective conan (opps..hihi). 

aku punya pun macam-macam. ade bentuk macam gelen minyak pon ade.haha. ade 1.8liter, ade 1liter, ade 2liter. kaler pulak toksah cakap, kaler putih jernih, pink, biru n kuning di raja pon hado.hahaha. kan boleh bergaya gituh. sungguhpun hanya dengan botol air.haha.

2- botol air dengan sukatan
guna botol air yang ada sukatan 500ml, 1liter, 2liter dan 3liter untuk senang nak monitor pengambilan air seharian. di samping itu juga, kita boleh tahu prestasi harian kita minum air. dari kita minum dengan gelas tanpa sukatan, kita cepat lupa berapa banyak kita minum air pada hari tu. dengan tahu prestasi, kita makin semangat nak improve dari hari demi hari.
contoh:
- jika hari ni hanya start 500ml, esok kita dengan semangat akan target 1 liter dan seterusnya.
- jika semalam 1 liter, tapi hari ni hanya 500ml, kita akan risau prestasi minum air yang menurun dan akan cuba kejar balik target minum air esok hari.

3- variasikan air kosong
jika rasa bosan nak minum air kosong bergelen-gelen. rasa plain yang buat kita rasa muak, boleh perasakan air dengan beberapa cara. contoh:
- letak sesudu madu dan 2biji perahan limau kasturi untuk 2liter air. madu tambah tenaga dan limau akan bantu untuk detox. amaran: jangan terlebih letak madu pulak, kang terlebih manis.hihi.
- letak perahan lemon
- letak hirisan timun
- letak perahan limau nipis + daun mint + hirisan timun

4- sentiasa bawa air bersama
biasakan diri letak air di depan mata.
contoh:
- kalau kat ofis, kat atas meja. kejap-kejap paksa diri minum.
- kalo nak pegi mana-mana pula, biasakan diri bawa air botol (boleh jimat ugak).
- motivasikan diri dengan cakap setiap hari 

'orang yang berjalan bawa botol air yang bergelen-gelen itu gojes dan sihat'.hahaha. 
aku selalu gunakan tips ini untuk bergaya bawa botol air ke mana-mana.eceh! saiko diri sendiri gituh.haha.  

5- paksa diri
paksa orang lain itu kurang bagus, tapi tidak salah memaksa diri untuk lebih berdisiplin. aku ajar dan paksa diri untuk minum air walaupun tak dahaga. minum dan minum air. tipsnya minum setiap 15minit. bila semakin mencapai target kita akan semakit bersemangat dan sudah lupa awalnya kita minum air waktu tak dahaga.

6-selalu ke tandas

mesti korang tertanya-tanya minum air banyak-banyak tak jenuh ke nak ke toilet?haha. memang nak jenuh. aku pun manusia gak. takkan minum tapi tak buang. tapi cari masa yang sesuai untuk latih diri. biasanya aku buat latihan minum air ni masa hari cuti. so masa cuti aku cabar diri untuk minum target berapa liter air. contoh 3liter. so aku akan ke toilet setiap 15minit tahu.hahaha. tapi jangan risau, lama-lama korang akan terbiasa n senang la nak praktikkan masa kat tempat kerja n bila badan dah terbiasa, korang takkan rasa nak pi toilet setiap 15 minit macam masa training.hihi. awal-awal je try latih kat rumah.hihi. kalo nak latih kat tempat kerja takut boss pelik lak kejap-kejap tercecet-cecet pi toilet.hahaha.  

7- motivasi yang kuat
motivasikan diri setiap hari dengan ingatkan diri kita dengan target nak minum air banyak-banyak untuk sihat.hehehe. up kan target kita hari demi hari. contoh hari pertama 500ml dan bila dah lulus 1 liter, dah lulus lagi up 1.5liter hinggalah tahap maksimum yang kita boleh.

akhir kata
moga korang berjaya disiplinkan diri minum air banyak-banyak.hehe. gambateh!
Read More

Friday, 21 February 2014

cuaca lebih panas

asslamualaikum.. 

cuaca panas
cuaca sekarang lebih panas, nasihat aku banyakkan minum air kosong. aku jika dulu bawa 2liter air ke tempat kerja, sekarang kena tambah 1 liter lagi. 3liter hanya untuk masa 9pagi -6.30petang. belum lagi tambah waktu minum di rumah. jadi kengkawan, lebihkan minum air kosong okeh! okeh kat sini aku nak share cara mencegah atau mengurangkan kesan terhadap kesihatan akibat cuaca panas melampau.

kita perlu
1- minum air kosong dengan banyak tanpa mengira tahap aktiviti fizikal yang di lakukan. jangan tunggu sehingga kita dahaga.
2- minum minuman isotonik kerana ia boleh menggantikan garam dan mineral yang hilang semasa berpeluh.
3- sejauh yang mana yang boleh kita perlu berada di dalam rumah/bangunan
4- hadkan aktiviti luar
5- kerap berehat
6- mandi atau gunakan kipas angin untuk menyejukkan tubuh badan kita
7- pakai pakaian yang ringan, berwarna-terang dan longgar.
8- pakai topi atau payung yang besar

cuba elakkan
1- minum minuman yang mengandungi kafein, alkohol, atau kandungan gula yang tinggi.
2- membiarkan seseorang di dalam kereta yang tertutup.
3- bersenam dalam cuaca panas

jika mempunyai tanda-tanda masalah berkaitan dengan suhu panas, ingat tip-tip di bawah
1- keluar dari kawasan yang panas
2- tanggalkan pakaian yang ketat
3- letakkan kain yang basah dan sejuk pada badan
4- gunakan kipas untuk sejukkan badan
5- minum air setiap 15 minit
6- dapatkan bantuan jika keadaan tidak dapat dikawal
Read More

Thursday, 20 February 2014

sukarelawan tonggak kerja kebajikan

assalamualaikum..

penglibatan aku dalam kerja sukarelawan
pertama kali aku kenal erti kata sukarelawan ni dalam tahun 2010 gituh. kalau dulu aku lebih suka buat hal sendiri. fokus pada hidup sendiri. study rajin-rajin (walopun tak bape rajin), dapat kerja, beli rumah blablablabla..dengan kesimpulannya banyak fokus pada kepentingan diri sendiri je. tapi alhamdulillah mula tahun 2010 aku mula tergerak hati nak terlibat dengan aktiviti sukarelawan atau lebih senang buat kebajikan la.

Islamic Information and Services Foundation
ngo (non government organization) yang pertama aku join kerja sukarelawan adalah Islamic Information and Services Foundation atau nama singkatan orang panggil IIS. bertempat di setiawangsa. ngo ni lebih menumpukan kepada kerja dakwah atau nama lainnya sharing islam dan friendly comparative religion (perbandingan agama). aku memula pergi buat kerja sukarelawan kat sana je. lepas tu aku join kursus perbandingan agama kat sana. jadilah aku alumni fcr. kar sana aku pegi tolong diorang handle kursus. tapi tak ada la aku pergi bagi talk bagai.haha. aku pegi tolong sediakan makanan, susun kerusi etc. dari situ gak aku dapat kenal lebih ramai kenalan dan member kamceng.
aku ugak involve dengan program dr zakir naik ke malaysia pada september 2012.

Islamic Outreach ABIM
dengan ngo Islamic Outreach ABIM atau nama singkatannya (IOA) aku pada mulanya involve dengan program kebajikan orang asli. aku ikut dorang masa pertama kali pergi jelajah kawasan perkampungan orang asli kawasan hulu langat, selangor. masa tu beberapa tempat menjadi tumpuan. tapi selepas itu, mereka dah decide untuk pilih perkampungan orang asli sungai gabai sebagai kampung pilihan.
Islamic Outreach ABIM juga ada beberapa program yang boleh korang terlibat sebagai sukarelawan.
antaranya:
1- program kebajikan orang asli sungai gabai
2- program pemandu pelancong masjid
3- program lawatan hospital
dan banyak lagi. ada masa aku update info selanjutnya nanti. inshaAllah.

Islamic Relief Malaysia
Islamic Relief Malaysia atau singkatannya (IRF) merupakan salah satu ngo kebajikan ugak. aku start tahu n involve secara tak langsung dengan IRF sebab kawan aku ajak pergi sumbangkan barang terpakai kat kedai kebajikan (charity shop) dorang. inshaAllah details coming soon.

Islamic Charity Society (Penang)
Islamic Charity Society atau (ICS) yang berpengkalan di Penang. aku jumpa pasal ngo ni melalui kawan-kawan sekuliah agama aku dari Penang. mereka menjalankan kerja-kerja kebajikan dengan membantu orang miskin, bagi makanan free untuk gelandangan, bantu ibu tunggal, bencana dan sebagainya. boleh di katakan ICS ni lengkap ngo yang menjalankan aktiviti-aktiviti yang aku berminat nak terlibat sama. tapi sayang kat Penang.huhu. jadi sebagai sokongan aku, aku menyokong dengan promote dari jauh. nanti details aku citer lagi erk. ishaAllah.

sukarelawan tonggal kerja kebajikan
rata-rata kalau tak tahu, pada pendapat aku n ramai yang akui, sukarelawan adalah tonggak berjalannya satu-satu kerja kebajikan. kenapa? meh aku senaraikan kat sini.hehe.

berbakti tanpa minta balas
nama pun sukarelawan, bila kita buat kerja ni, kita buat dengan secara sukarela atau rela hati. kelebihannya, inshaAllah kerja-kerja yang di buat sepenuh hati dengan ikhlas diri. tidak ada masalah tak bayar gaji etc or nak elaun ke apa. sebab semuanya dah tahu buat kerja secara sukarela. rata-rata aku tengok, memang kerja-kerja kebajikan berjalan atas ihsan ramai sukarelawan yang sedia berkhidmat untuk masyarakat. tidak timbul berjuang untuk ngo atau persatuan mana-mana. jika ada perasaan sebegini, ia tidak lagi di namakan sukarelawan, tapi paksarelawan yang makan gaji dengan majikan. gituh! jadi orang yang terlibat dengan kerja sukarelawan tonggaknya kerja untuk kebajikan masyarakat.

berbakti penuh perasaan
ini bukan kes meluah perasaan okeh! tapi ni pasal sukarelawan yang sedia berkhidmat untuk masyarakat. bila dah nama pun sukarelawan, orang memang pergi kat situ sebab nak sumbangkan khidmat dorang secara percuma. kalo nak berbayar, tuh nama part time pulak. ye dok? hehe. jadi, mereka memang willing untuk berbakti, bukan di paksa untuk berbakti. so, memang dorang akan berkhidmat dengan penuh perasaan atau sepenuh hati. berbeza mungkin dengan orang yang makan gaji, mereka akan terikat dengan duit etc. sepatutnya orang yang makan gaji pun perlu ada semangat sukarelawan ni. bukan suruh buat keje free, tapi semangat buat keje sepenuh hati tu.

mari menyumbang
inilah sedikit sebanyak yang aku tahu pasal kerja sukarelawan ni. so, aku menyeru. meh le join kerja sukarela.hihi. tunggu update aku seterusnya pasal kerja sukarelawan ni.inshaAllah.
Read More

Wednesday, 19 February 2014

big sale 19 februari 2014 sahaja!!!

assalamualaikum..

big sale bermula
big sale bermula dari sekarang jam 00:00 pada 19 februari 2014 berakhir hingga jam 23:59 19 februari 2014. big sale hanya di adakan sehari sahaja. cepat!!!rebut peluang keemasan ini.

set-set di bawah promosi big sale
set vita-lea iron formula
# set tambah selera makan @ berat badan - vitalea + b-complex + meal shakes
# set kesihatan seisi keluarga - vitalea + b-complex + esp + vita-c
# set badan lesu/letih - vitalea + b-complex + ostematrix
# set kesihatan optimum - vitalea + b-compex + vita-c
# set warga emas - vitalea + omega guard + ajht + ostematrix

# set hamil - vitalea + b-complex + esp + vita-c + ostematrix + omega guard
# set berpantang - vitalea + b-complex + esp + vita-c + ostematrix + zinc complex
# set menyusu - vitalea + b-complex + esp + vita-c + ostematrix + alfalfa

set budget warga emas
# set badan lesu/tenaga - vitalea + b-complex
# set sendi tulang - ostematrix + ajht
# set diabetes - gla + alfalfa complex
# set asas warga emas - omega guard + ostematrix
# set sembelit/buasir - ostematrix + herb-lax
# set jantung sihat - vita-e + omega guard @ coqhealth
# set immune system - zinc complex + vita-c
# set darah tinggi/kolesterol tinggi - omega guard + garlic 


set kecantikan
# set kecantikan - vita-e + vita-c 
# set kecantikan - vita-e + vita-c + b-complex
# set kecantikan - vita-e + vita-c + b-complex + esp
# set kecantikan - vita e + vita-c + b-complex + esp + gla complex
# set kecantikan - collagen powder + vita-c
# set kecantikan - collagen powder + vivix + vita-c

set pelangsingan 
# set pelangsingan - alfalfa complex + lecithin
# set pelangsingan - alfalfa complex + lecithin + omega guard
# set pelangsingan - alfalfa complex + lecithin + esp
# set pelangsingan - alfalfa complex + lecithin + cinch energy tea mix
# set pelangsingan - alfalfa complex + lecithin + cinch shakes mix

untuk pesanan sempena big sale 19 februari 2014
untuk grab pesanan dengan cepat tanpa lengah, sila direct ke page dan pm atau direct contact aku via phone sahaja. cepat!!!sebelum berakhir promosi besar-besaran kali ini
# Page FB: Healthy and Beauty Store
# Blog: www.bicaradengantuhan.blogspot.com 
# FB: Suriati Abdul Halim
# Shaklee Independent Distributor (ID: 1081999)
# Sms: 013-7117971
Read More

Tuesday, 18 February 2014

resepi mi kari homemade


assalamualaikum..

mi kari bujang homemade
hari ni aku buat mi kari homemade ala bujang gituh.hihi. bujang la sebab aku bujang lagi.wakaka. err..aku cari alasan letak tajuk bujang sebab mi kari tak bape cukup bahan. kalo tak letak bujang, mau kena luku ngan makcik-makcik.hahaha. ni gara-gara giant tak sediakan bahan yang aku nak.lol salahkan giant pulak.kihkih. aku pi giant semalam. dah tuh ade bahan-bahan yang tak ada. jadilah mi kari cincai-cincai. asalkan bahan asas ada n ada rasa kari-kari tuh jadi la.hahaha. (err..kalo nak bawak tuk mak mertua makan, korang jangan wat cenggini tau! jenuh kena ketuk ngan senduk.haha).

resepi mi kari homemade saiz serving (2orang)
bahan-bahan asas
1/2 peket mi kuning di celur
1/2 peket kecil serbuk kari ayam/daging di bancuh sedikit air
2 ketul ayam (saiz sedang)
fish cake dan fish ball (pilihan)
santan kelapa 1/2 kotak kecil
sedikit garam dan gula

bahan-bahan tumis
1 biji bawang merah bombay (saiz sedang) di potong nipis
1 ulas bawang putih (saiz besar) di potong nipis
1 inci halia di potong nipis
sedikit kulit kayu manis
sedikit bunga cengkih
sedikit buah pelaga
sedikit bunga lawang

bahan-bahan hiasan
1 biji cili merah (di potong nipis)
2 biji limau kasturi (di potong dua)
1 biji telur hard boil (di potong dua)
sedikit taugeh (di celur sekejap sahaja)

bahan-bahan tambahan
ni bahan-bahan yang boleh di gunakan juga, tapi giant tak ada masa tuh, so aku tak taruk la.
sawi di celur untuk hiasan
kerang di rebus dan ambil isi untuk masak bersama kuah kari 
tauhu kering (bulat/petak) masukkan dalam kuah kari
daun kari - tumis
air asam jawa
kentang

cara memasak kuah kari
- panaskan sedikit minyak dalam periuk 
- tumiskan bawang merah, bawang putih, halia bersama kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang sehingga garing dan naik bau
- selepas itu masukkan serbuk kari ayam/daging yang telah di bancuh dengan sedikit air.
- tumis serbuk kari hingga naik bau dan mendidih (jika terlalu pekat atau kering, masukkan sedikit air)
- masukkan ayam dan kacau hingga sebati dengan bahan tumisan
- biarkan ayam masak seketika dengan api sederhana besar
- setelah ayam masak, masukkan 1/2 kotak santan atau jika pekat tambahkan sedikit air
- renehkan sehingga ayam empuk (jika ada kentang atau isi kerang masukkan sebelum reneh)
- setelah ayam empuk, masukkan fish cake dan fish ball (pilihan)
- didihkan seketika dan matikan api
- sebelum di angkat perasakan dengan garam dan sedikit gula secukup rasa. gula tuh jangan banyak sangat. kang jadi terlebih manis macam muka aku plak.hahaha.

cara menghidang
hidangkan mi yang sudah di celur, dengan hirisan cili merah, taugeh, sawi, telur, limau kasturi, tauhu goreng dan bawang goreng.
ops!!!jangan lupe letak kuah kari dulu sebelum bahan hiasan.hahaha. kalo tak, tak ada pulak namanya mi kari. jadinya mi celur sudah ;p

selamat mencuba :D 
Read More

Sunday, 16 February 2014

perlu ke like dan follow bagai?

assalamualaikum..

perlu ke like dan follow bagai?
hari ni aku nak berceloteh pasal facebook page n blog.hahaha. menjawab persoalan aku sendiri. perlu ke nak like page orang dan follow blog orang bagai? jawapan aku untuk soalan aku (sendiri soal sendiri jawab la) memang perlu! titik!hihihi.



like page facebook
dulu aku agak kerek nak layan orang invite suh like page bagai. sungguh bosan bila orang suh like benda yang kita tak 'like'. rasa macam ni paksa untuk suka benda yang tak di suka. tapi masa berganti masa, detik berganti detik (cewah!) sejak aku buat bisnes ni. aku mula alert ngan kepentingan like page ni. bukan kalo dulu rasa macam buang masa, sekarang aku like page kawan-kawan sebagai tanda sokongan aku. moga mereka lebih bersemangat untuk mencari rezeki yang halal untuk keluarga. cuma yang aku tak like page yang tak bagi manfaat or page yang merepek je.hehe. sekadar like. tak salah bukan?hihihi. orang eppy n bersemangat. aku pun tumpang eppy.


follow blog
aku ni kadang-kadang tak ada masa nak blogwalking. ade pun seciput dua masa aku pi follow blog orang je. kadang-kadang luangkan baca entry-entry dorang yang bermanfaat. kenapa aku follow?hihihi. walopun aku jarang nak involve ngan hal-hal blogging, macam 'i follow u, u follow me back' atau 'giveaway' yang memerlukan kita follow blog orang tu. tapi kadang-kadang aku suka follow blog orang.hehe. pada blog yang info best tuh aku follow untuk dapatkan info n ilmu. pada yang baru nak berjinak-jinak dengan dunia blogging tuh aku follow sebagai sokongan untuk dorang teruskan berblogging dan teruskan memberi manfaat pada umum. 
pada yang follow blog aku plak aku follow gak, sebagai tanda terima kasih n sokongan aku ugak. tapi sedih kadang-kadang kat profile korang, tak letak link blog korang.camne aku nak follow.hehe. cuma blog yang bagi info tak baik je aku tak follow.maaf ye korang. aku tak nak sokong industri blogging yang tak bagus macam tulis entry lucah etc. aku harap kita tak tambahkan benda sampah kat tenet ni. cukup la benda-benda tak baik yang orang dah lambakkan kat tenet.hehe.

ukhuwah di alam maya
dari follow blog, like page fb, aku dapat kenal rapat ngan member-member aku. banyak ugak kenalan aku kenai melalui blog hingglah bawa ke fb (senang sket nak sembang kencang kat chat). tapi yang aku sedih kekadang tuh. kengkawan yang ajak like page or suh follow blog. lepas tu diam seribu bahasa n tak de dah contact-contact or gebang kencang sembang ngan aku. macam perhubungan terhenti kat situ. aku kadang-kadang ingatkan diri aku ugak, jangan like or follow hanya untuk kepentingan diri sendiri. tapi kembangkanlah ia menjadi ukhuwah sesama sahabat. mungkin boleh tambahkan jaringan (network la) kengkawan. ye dok? boleh la bajet-bajet pemes.hahaha. (eh, ni aku gurau je.kihkihkih) aku kadang-kadang tak sangka gak dunia blogging aku sampai ke tahap ni. boleh jumpa ramai kawan n jumpa bisnes gak melalui blog. dulu ingat berblogging nak lepas tensen jerk.hahaha. aku harap, penulisan aku kat sini boleh bagi manfaat kat sesiapa. sungguhpun entry aku hanyalah bagaikan melukut di tepi gantang.eceh!

syarat like page
hahaha.macam bagus je bagi syarat bagai.ngehngehngeh. bukan syarat mane pun. aku cuma nak menyenangkan korang je.haha. untuk senang aku like page korang sini aku bagi senarai tips (syarat tuh macam bajet melampau bagus lak aku.haha):

1- kalo nak suh aku like cepat, bleh pm aku lepas invite
sebab aku nih kadang-kadang dapat banyak sangat invitation, untuk men game la. aku dah tak ade masa skang nak men game. siyes. bukan bajet bagus. tapi aku bajet bizi.hahaha. aku tak tipulah. aku bizi ngan bisnes n keje skang.hehe. dulu ade ugak la aku layan candy crush saga n pepper panic saga. sampai siap nak cuba cipta record tertinggi lagi. gigih ntah hape-hape je aku neh ;p 

2- kalo nak aku like page
page korang mestilah tak ada unsur-unsur yang aku tak gemar. contoh, jual pakaian seksi, page gossip artis, make up (sebab aku jenis tak reti pakai make up, celak pun aku takut nak pakai takut tercocok bijik mata.hihi) ataupun page-page yang tidak bagi faedah atau dengan kata lain. susah nak temui info yang bleh aku guna pakai kat page tuh. aku mohon maaf kat korang kalo aku tak boleh nk like page macam tu.hehe. sebab paling koman aku pertimbangkan info berguna pada umum walopun aku tak minat barangan yang korang jual. contoh aku like page jual skirt muslimah walopun aku tak suka pakai skirt.hihi.

3- berhubung
aku harap lepas suh aku like page, kita kekal berhubung. aku suka ramai kawan. tapi suma orang berharap tidak ada kawan yang gunakan kawan. jangan sekadar kita berhubung hanya bila ada kepentingan je. kan tak manis cenggitu. ye dok? jom, kita eratkan hubungan n jalinkan ukhuwah. kan tak salah.hehe.

syarat follow blog
blog pulak aku tak kesah sangat nk follow blog korang. antara tips untuk aku senang nak follow blog korang:

1- entry mesti beri manfaat kepada umum
sungguhpun aku tak dapat nak ambil manfaat dari blog korang. contoh blog korang pasal jual ekzos kereta (aku pakai motor je bang) aku boleh lagi follow sebagai sokongan bisnes korang. jangan nak merapu mengata orang sana sini, tulis entry lucah. aku tak boleh nak terima bab-bab macam tu.hihi. mintak mahap awai-awai erk kawan. bukan aku bajet bagus kat sini (walopun aku memang budak bajet) tapi aku memang tak mau terjebak dalam menyokong industri blogging dengan info-info tak bagus camtu.

2- jangan cakap 'i follow u, pliz follow me back'
jangan gunakan ayat cenggitu ngan aku.hihi. aku terasa cam di paksa. aku memang tak gemar di paksa. walopn kadang-kadang aku suka paksa orang.hahaha. jangan risau, kadang-kadang aku tak kesah sangat nak follow korang balik bila korang follow blog aku tuh.hihi. cuma aku tak amalkan sistem 'i follow u, u follow me back'. sungguhpun kat diri aku sendiri, aku cuba didik diri aku agar ikhlas. ikhlas bila like or follow untuk menyokong kengkawan. jangan pernah harapkan balasan. cuma kalo aku sendiri, aku tak lokek sangat nak balas balik.hehe. memberi itu lebih membahagiakan, tapi syaratnya ikhlas. tanpa ikhlas, hilang rasa nikmat memberi. ye dok?

3- letak link blog
letak kat link blog korang kat profile korang tuh. sebab kadang-kadang aku tak dapat nak excess blog korang ngan senang sebab tak ada link yang direct. dah tuh nak follow cemana eh jang oit.hihi. kalo tak tau camne nak letak link kat profile, meh aku ajar.hehe. korang edit je profile n letak link blog korang kat tempat 'my blog'. kan senang.hihihi. aku nak follow kang pun sonang. tak perlu terkial-kial cari mana blog korang.hehe.

habes cerita
akhir kata, dah abes apa yang aku nak citer kali ni.hehe. pada yang berbisnes guna page. moga korang sukses. pada yang berblogging, moga korang dapat sumbangkan info-info bermanfaat buat tatapan umum. blogging ke menulis ke bersyarah ke, ada manfaatnya kalo kita gunakannya dengan jalan yang betul. boleh jugak tuai pahala. oklah. aku dah malas nak bebel panjang. bubbye korang.   
Read More

PESAN UNTUK SEMUA

aku suka berbicara, bercakap, merapu, meraban dan perkara sewaktu dengannya
aku suka cakap sendiri tapi aku belum gila lagi coz aku cakap dalam ati
kalo ade orang cakap aku gila tu membuktikan bukan aku yang gila tapi orang tu yang gila
sebab tak tahu membezakan orang gila dengan orang gila-gila
aku orang gila-gila tapi tak suka baca comik gila-gila
suka baca comic conan je..

PESAN UNTUK SI PEKAK

bila aku berbicara aku tak kesah orang nak dengar ke tak
sebab aku tahu ramai orang pekak
ataupun buat-buat pekak
dah la pekak suka pulak salahkan badak
kan selalu je orang panggil pekak badak
apsal selalu sangat nak senakkan kepala hutak
kalo ko pekak cakap jela pekak
jangan nak babitkan badak pulak
dah dasar orang pekak badak
ops..tersasul la pulak
sori la badak tersebut nama ko la pulak

POPULAR POSTS

RECENT COMMENTS

Designed By Seo Blogger Templates