Sunday, 22 September 2013

segala puji bagi Allah atas semua keadaan

assalamualaikum..

hari ni aku di uji..tapi aku tau, aku cukup kuat menghadapinya :)
dan berkali aku katakan:
"Alhamdulillah a'la kullihal"

"kata 'aisyah ra, nabi s.a.w apabila melihat (sampai kepada beliau) perkara yang menyenangkan,
beliau mengucapkan:
Alhamdulillahilladzi bi ni’matihi tatimmush sholihaat"

 yang bermaksud 

"segala puji bagi Allah yang dengan nikmat-Nya segala kebaikan menjadi sempurna."

dan apabila beliau s.a.w melihat (sampai kepada beliau) sesuatu yang tidak beliau sukai, beliau s.a.w mengucapkan:
"Alhamdulillahi a'la kullihal"

yang bermaksud

"segala puji bagi Allah atas semua keadaan"

hadis hassan: HR Ibnus Sunni dalam 'Amalul Yaum wal Lailah (no.378), Ibnu Majah (no.3803), dan al-Hakim (i/499). di hasankan oleh Syaikh al-Albani dalam Silsilah al-Ahaadiits ash-Shahiihah (no.265)

rujukan Buku Ritual Sunnah Setahun oleh Yazid Bin Abdul Qadir Jawas m/s 6.

aku harap korang pun akan amalkan hadis ni :)  
p/s: korang..doakan aku :(
Read More

Wednesday, 18 September 2013

hari kemenangan

hari ini di namakan hari kemenangan
sebulan mendidik nafsu dan berperang dengan syaitan
berakhir sudah bulan ramadhan

namun hati kecil tertanya
apakah kemenangan itu benar-benar di rasa
atau sekadar keterujaan pada nama semata

apakah benar hari ini hari raya?
hari kemenangan dengan sedalam rasa
dan hati tertanya dalam syahdu takbir bergema

selamat hari raya pada yang menyambut hari kemenangan
dan hati masih tertanya layakkah diri ini sama-sama meraikan

19 ogos 2012 

3.17 pagi
Read More

persahabatan ini

kesibukan ini
membunuh masa kita yang bermakna
yang tinggal hanya
tekanan yang membuatkan kita meraung gila

kita mencari alasan
untuk saling menyakitkan

kebosanan ini
membunuh kemesraan yang kita rasa
seiring masa
kita tidak lagi seia dan sekata

pada bibit bicara yang lesu
kita semakin jemu

kelekaan ini
membutakan kita seketika
untuk menilai dari mana kita bermula
dan perlukah kita berakhir begini saja

rasa terbeban yang kita pendam
mencambahkan muak dalam diam

kebencian ini
membunuh cinta yang kita bina
bersama-sama
cinta kerana-Nya semata

sedikit demi sedikit
hati kita bagaikan di gigit

persahabatan ini
sanggupkah di biarkan mati
hanya kerana kita kini tidak lagi saling menghargai

masjid negara
5.14 petang
16 jun 2013
Read More

berhati-hati..

kenapa terkadang susah untuk kalian memahami
ketika ku katakan..berhati-hati
di depan kalian senyumnya berseri
di belakang kalian ku terima aduan setiap hari
mengapa manusia berperangai begini?

kalian sangkakan tiada apa-apa
mereka tidak pernah berkata apa-apa
aku berpesan bukan kerana kalian aku tidak suka
tapi berhati-hatilah sebelum kena
biarlah aku yang terakhir kali rasainya

kenapa terkadang susah untuk kalian mengerti
aku berpesan bukan kerana benci
peringatan ku berikan berkali-kali
aku tidak ingin suatu hari kalian akan berkecil hati
atau mungkin membawa diri dari sini

sunggguh jika tanggungjawab ini tidak ku pikul di kepala
mungkin ku biarkan kalian begitu sahaja
cuma aku ingin kalian memahaminya
terkadang manusia bermuka-muka
dan manusia hipokrit ada di mana-mana


4 september 2013
Read More

Friday, 13 September 2013

hari merapu :P

assalamualaikum..

pertama kali aku mintak maaf, jika aku pernah menulis sesuatu yang tak bermanfaat untuk bacaan korang.
aku dah delete post-post dengan label 'bicara emosi' sebab aku rasa menyesal kot luah benda yang tak berfaedah n lagi-lagi berbaur peribadi.hehe. tapi hari ni aku rasa aku perlu lagi meluah lagi kat sini. n aku namekan 'bicara santai'.hihi.

jujurnya aku menulis dulu hanyalah untuk 'heal myself'. yup aku sakit. sakit hati.hahaha. aku melawak je. but sad to admit that is true :'( alhamdulillah aku dah pulih. maknanya aku dah eppy dari kesedihan yang melampau. i learned how to cope with myself more. thanks to Allah and everybody around me. aku xbape suka meluah atau menulis kat fb sama cam kawan-kawan aku buat. aku rs aku macam tengah menjaja citer aku je, lagi2 kat orang yang kenal aku. aku rasa privacy aku terancam.haha. ayat bombastic aku :P aku lebih suka tulis benda peribadi (tapi aku xciter detail) kat blog. sebab aku sorok blog aku. hanya bagi kat kenalan aku je :D

hmm..hari ni aku rasa xbest. rasa yang macam aku pernah rs untuk beberapa tahun lepas. susah nk cakap, sebab sebenarnya aku xmau ckp ape yang aku rasa :P tapi aku menulis jugak, sebab aku rasa aku perlu menulis bila aku rasa xbest.hehe. berbeza ngan orang lain, biasanya dorang tulis blog bila dorang eppy n kongsikan cerita eppy dorang yang orang len. sebab kita menulis dengan tujuan yang berbeza.

aku nk cakap aku rs lonely pn xugak, sebab aku suka kongsi ms-ms eppy aku ngan kwn-kwn kat alam realiti. maknanya aku akan kuar n p bersuka ria ngan kawan-kawan aku. aku cm rs kadang-kadang aku ade penyakit xpercayakan org. n kadang-kadang die datang dengan rasa yang kuat xpercayakan org. sebab tu aku luah kat sini skang :'( ntah la, rasa serba xkena. xciter kat kawan probs aku buat aku rasa tensen, nk citer lak buat aku bakal menyesal yang xsudah sebab lately aku rasa aku lebih suka pendam je.

looking back at my past and relate it with my present, buat aku berbaur rasa. tapi aku bersyukur, aku makin kuat dengan ujian ni dan aku yakin aku sememangnya kuat untuk di uji dengan ujian sebegini. benda yang xbest yang berlaku dalam hidup kita, buat kita lebih menghargai hidup kita, tu pn kalo kita dapat belajar sesuatu :P 

walaubagaimana pun, rasa teruk yang pernah aku rasa dulu, (sedih, kecewa n etc) buat aku tidak lagi terikat ngan keduniaan. ntah..aku dah xrasa takut untuk kehilangan. mungkin juga, bila kita pernah di uji di tahap limitnya, kita akan lebih kental lepas tu :)

hmm...aku ade Allah. nape nk takut!!

bye :) (aku selalu harap orang xbaca post aku yang merapu, sebab aku menulis bukan untuk dibaca) tapi aku post ugak kan.haha. sebab aku rs mcam aku dah lepaskan suma probs aku bila aku post. hope xmenyinggung mana-mana pihak. moga korang bahagia. ameen :D
Read More

PESAN UNTUK SEMUA

aku suka berbicara, bercakap, merapu, meraban dan perkara sewaktu dengannya
aku suka cakap sendiri tapi aku belum gila lagi coz aku cakap dalam ati
kalo ade orang cakap aku gila tu membuktikan bukan aku yang gila tapi orang tu yang gila
sebab tak tahu membezakan orang gila dengan orang gila-gila
aku orang gila-gila tapi tak suka baca comik gila-gila
suka baca comic conan je..

PESAN UNTUK SI PEKAK

bila aku berbicara aku tak kesah orang nak dengar ke tak
sebab aku tahu ramai orang pekak
ataupun buat-buat pekak
dah la pekak suka pulak salahkan badak
kan selalu je orang panggil pekak badak
apsal selalu sangat nak senakkan kepala hutak
kalo ko pekak cakap jela pekak
jangan nak babitkan badak pulak
dah dasar orang pekak badak
ops..tersasul la pulak
sori la badak tersebut nama ko la pulak

POPULAR POSTS

RECENT COMMENTS

Designed By Seo Blogger Templates