Saturday, 15 March 2014

sumbangan di perlukan dengan segera (sebelum 28/3/2014)


Assalamualaikum semua. Kat sini aku dan kawan aku (Kami):

Kami ingin memohon infaq buat saudara Muslim yang bernama La Xiu Ying (50 tahun) dari XinJiang , China yang kehilangan arah di Kuala Lumpur , Malaysia . Pada sekitar 6 Mac 2014 yang lalu kami menemui beliau berlegar-legar keseorangan di Masjid Negara , Kuala Lumpur .
Di tangan beliau kami dapati ada tiket bas dari Alor Star Kedah . Kami percaya yang beliau telah sampai ke sana dan hilang arah . Lalu kembali semula ke Kuala Lumpur.

Beliau memaklumkan bahawa beliau sudah kehabisan wang dan buntu . Tujuan beliau datang ke Malaysia adalah untuk menemui/mencari saudara beliau tetapi tiada sebarang maklumat yang tepat untuk kami bantu dan kami mengalami masalah komunikasi .

Rekod perjalanan seperti tiket flight , Visa dan passport beliau menunjukkan beliau masuk ke Negara ini secara sah . Sekitar 2 hari yang lepas 12 Mac 2014 beliau di masukkan ke Hospital Kuala Lumpur akibat mengalami masalah Asthma . Alhamdulillah pada 14 Mac 2014 (Jumaat) beliau dibenarkan keluar dan segala urusan berkenaan ubat dan caj hospital dapat kami selesaikan .

Kini beliau selamat berada di rumah kami sementara menunggu tarikh kepulangan beliau ke Guangzhou , China pada 29 Mac 2014 .

Kami ingin memohon sedikit infaq/sumbangan untuk menguruskan perjalanan beliau ke Xin jiang , China (makan,minum,tiket penerbangan) yang terletak lebih kurang 4000 lebih KM ke arah utara China . Kos perjalanan menaiki kapal terbang yang agak mahal (lebih kurang 1200 yuan = RM 9++ . Hasil maklumat yang kami dapatkan melalui agen pembeli tiket beliau di China) . Pihak kami telah pun cuba menghubungi kedutaan China tetapi maklumbalas yang di terima sangat mengecewakan .

Atas inisiatif kami untuk membantu memudahkan urusan beliau yang merupakan saudara se Islam kami sekadar kemampuan kami.

Sekiranya sesiapa ada maklumat atau mengenali beliau boleh berhubung dengan kami:

di talian 017 – 6348706 (Hazim) FB: Hazim Jaafar dan bagi sesiapa yang mahukan kesahihan maklumat di alu-alukan juga untuk berhubung.
Semoga Allah Menggantikan yang lebih baik atas harta yang telah kalian infaqkan . Allahumma ameen . Insya Allah

Firman ALLAH SWT maksudnya:
"Kalau kamu zahirkan sedekah-sedekah itu (secara terang) maka yang demikian adalah baik (kerana menjadi contoh yang baik). Dan kalau pula kamu sembunyikan sedekah-sedekah itu serta kamu berikan kepada orang-orang fakir miskin, maka itu adalah baik bagi kamu dan Allah akan menghapuskan dari kamu sebahagian dari kesalahan-kesalahan kamu. Dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui secara mendalam akan apa yang kamu lakukan." (AL-BAQARAH : 271)

Nabi shallallahu 'alaihi wasallam, beliau bersabda: "Tidaklah beriman seseorang dari kalian sehingga dia mencintai untuk saudaranya sebagaimana dia mencintai untuk dirinya sendiri".
النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَعَنْ حُسَيْنٍ الْمُعَلِّمِ قَالَ حَدَّثَنَا قَتَادَةُ عَنْ أَنَسٍ
عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ لَا يُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ حَتَّى يُحِبَّ لِأَخِيهِ مَا يُحِبُّ لِنَفْسِهِ
(Hadith Riwayat Al-Bukhari)
َ

Daripada Abu Hurairah r.a. daripada Nabi shallallahu 'alaihi wasallam, Baginda telah bersabda:

Barangsiapa yang melepaskan seorang mukmin daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan dunia, nescaya Allah akan melepaskannya daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan Qiamat. Barangsiapa yang mempermudahkan bagi orang susah, nescaya Allah akan mempermudahkan baginya di dunia dan di akhirat. Barangsiapa yang menutup ke’aiban seorang muslim, nescaya Allah akan menutup ke’aibannya di dunia dan akhirat. Allah sentiasa bersedia menolong hambaNya selagi mana dia suka menolong saudaranya. Barangsiapa yang melalui suatu jalan untuk menuntut ilmu, nescaya Allah akan mempermudahkan baginya suatu jalan menuju ke syurga. Sesuatu kaum tidak berkumpul di salah sebuah rumah-rumah Allah (iaitu masjid) sambil mereka membaca Kitab Allah dan mengkajinya sesama mereka melainkan suasana ketenangan akan turun ke atas mereka, rahmat akan melitupi mereka dan mereka akan di kelilingi oleh para malaikat dan Allah akan menyebut (perihal) mereka kepada orang-orang yang berada di sisiNya. Barangsiapa yang terlambat amalannya, nescaya nasab keturunannya tidak mampu mempercepatkannya.
(Hadith Riwayat Al-Muslim)

Akaun Penerima Infaq
7007571985 CIMB Mumammad Hazim bin Mohd Jaafar

Mohon di sebar-sebarkan kepada umum.

Barakallahu feekum wa ahleekum.


note: buat pengetahuan korang, makcik ni sekarang tinggal sementara kat rumah aku dan untuk details boleh contact kawan aku seperti nombor tertera.
Read More

Tuesday, 4 March 2014

cara nak motivasikan diri

credit picture to: bestsayingsquotes.com

assalamualaikum...

down atau tiada semangat
ada yang cari blog aku sebab nak tau cara nak motivasikan diri sendiri. heheh. ni buat aku start nak bajet pakar motibasi nih.hahaha. okeh here we go!
dalam kehidupan harian ada yang cakap down la, tak ada semangat la, sedih la dan perkara yang sewaktu dengannya.
kat sini aku nak share sedikit tips yang tidak seberapa dari pengalaman sendiri.
sedikit tips yang aku guna untuk motivate diri sendiri bila down:

baca al-Quran
kalo rasa down, baca al-Quran. tadabbur (hayati) maksud ayat-ayat tentang ujian Allah terhadap hamba-Nya 
surah al-Rad ayat 28, '...dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenteram' 
selalu ingat Allah dan istighfar dan doa mohon Allah beri rasa ketenangan hadapi masalah

surround yourself with positive people
luangkan masa dengan orang yang positif, elakkan baca status facebook atau dengar benda-benda yang negatif.
bila bergaul dengan orang yang positif masa tengah down, dorang akan menaikkan semangat kita, tapi bila bersama orang negatif, kita akan makin down dan makin serabut
jika kita ada kawan yang negatif, tunggu bila kita kuat baru berhadapan ngan dorang

baca buku motivasi
baca buku motivasi atau paling tak search je kat google motivation quotes. inshaAllah kita akan rasa lebih semangat. nak pinjam buku aku pon bole. 2 singget (hahaha. mael upin ipin ;p)

sibukkan diri
jika down, elakkan untuk layan perasaan, kalo tak kita akan makin worst. best kan bila layan perasaan ni. segala memori sedih zaman tok nenek datang masa ni. menyokong untuk kita makin rasa down. jadi, sibukkan diri dengan benda yang berfaedah. contoh baca buku ke, pergi dengar kuliah agama ke kan dapat manfaat ugak. ilmu pon dapat ;)

cari jalan penyelesaian
setiap masalah ada jalan penyelesaian, tapi sama ada kita jumpa tau tidak penyelesaiannya. atau tepat atau tidak solutionnya. setiap masalah (bisnes atau peribadi) fokus pada jalan penyelesaian. 
kawan aku pernah bagitau 
'jangan membuang masa dengan fikirkan masalah tersebut, tapi fikirlah jalan penyelesaiannya dan bertindaklah'

kesiankan diri
dalam hadapi masalah paling penting kita kena lebih kesiankan diri kita kerana, salah satu kata-kata seorang kaunselor:
'kita perlu lebih kesiankan diri kita kerana kitalah yang akan bantu diri kita keluar dari masalah tersebut, orang lain boleh kesian, tapi hanya sekadar memberi empati dan simpati sahaja'

don't worry
jangan terlalu risau memikirkan masalah. cuba tenangkan diri, lupakan sekejap fokus kepada masalah dan setelah kita tenang, cuba selesaikan masalah tersebut.
'worry does not change the problem itself but it make it more worst' 
dale carnegie juga mengatakan
'businessman who don't know how to fight worry, die young'
daripada kita risaukan masalah dan buang masa down lama-lama, baik kita cuba pergi cari jalan penyelesaian masalah tersebut kan ade ugak pekdahnya. ye dok? 
Read More

Monday, 3 March 2014

senaman kardio untuk wanita

credit picture to: womansday.com

assalamualaikum..

senaman kardio untuk wanita
ada yang tercari-cari blog ini untuk tahu tentang senaman kardio untuk wanita. meh aku kongsikan beberapa senaman kardio yang boleh di cuba orang wanita cun, cantik, gojes dan menawan di luar sana. wahai wanita sekelian, sila ambil perhatian!hihi

skipping
skipping adalah salah satu senaman kardio yang boleh di cuba oleh wanita yang ingin tampil sihat dan ramping. skipping memberi impak keseluruhan badan bagi yang mengamalkannya secara kosisten. jika rumah mempunyai kawasan yang luas seperti hall atau laman, boleh mencuba skipping. atau yang mempunyai ruang tamu yang luas. tapi awas! bagi yang tinggal di apartment atau flat, kalau boleh cuba elakkan skipping kerana bimbang jiran di bawah rumah akan dengar bunyi dentum-dentum.hehe. tak caya? aku dah pernah alami. tapi ni di rumah teres akak aku. aku bersenam lompat-lompat kat bahagian atas, bila aku turun bawah akak aku cakap 'boti buat ape la bunyi dentum-dentum kat atas' hahaha. aku sengih n diam je. kontrol macho depan anak buah aku ;p tapi kalo korang tinggal kondo boleh kot, sebab lantai dia lebih tebal. macam kawan aku tinggal kondo, tak ada pulak jiran datang buat komplen dia bersenam kat umah.hehe. so, pandai-pandai agak kat situ.hihi.

senaman kickboxing/seni mempertahankan diri
bagi wanita yang menginginkan bentuk badan yang lebih pejal (bukan berketul macam laki tuh), boleh cuba teknik tumbukan dan tendangan ala kick-boxing. aku pernah citer details pasal kickboxing dalam post senaman kardio kickboxing. teknik tumbukan akan membantu wanita memejalkan otot lengan atau otot bahagian atas badan untuk mengelakkan lengan mengeleber. teknik tendangan pula akan membantu wanita memejalkan otot paha dan betis. bagi yang ingin mengecilkan paha, memang sesuai buat senaman ini. dan sebagai bonusnya, bahagian punggung juga akan lebih pejal.hehe.

jogging
pada yang suka jogging, boleh try jogging sambil menghirup udara segar di taman rekreasi bersama kawan-kawan atau keluarga tersayang. selain dapat membakar lemak yang tidak di kehendaki, kita juga dapat meluangkan masa bersama orang tersayang bagi mengeratkan silaturrahim. kalo nak, boleh jugak ajak jiran-jiran berjongging bersama anak-anak. cuma, elakkan berpicnic bagai siap tapau nasik lemak, ayam goreng dan air bergas.hohoho.ini memang sangat bagus mengeratkan silaturrahim dengan makan bersama-sama, tapi sangat tidak di galakkan bagi yang sedang berusaha tampil sihat dan langsing. paling penting, senaman mesti konsisten dan juga jaga pengambilan makanan ye cik adek manis yang cantik jelita ;)

berenang
wanita juga boleh mencuba berenang sebagai senaman kardio pilihan. tapi aku tak reti berenang.hahaha. mak aku reti la. mak aku ni ratu renang idola aku.hihi ;) bagi yang sukakan aktiviti renang, mungkin boleh libatkan diri dengan berenang bersama kawan-kawan atau keluarga. bagi wanita muslimah pula, boleh cuba di kolam renang tertutup yang di buka waktu tertentu khas untuk muslimah. selamat berenang ye. sorry..tak banyak teknik aku bleh ajar sebab chekgu tak reti berenang wahai anak-anak.hehehe. dari kecik aku belajar berenang ngan mak aku, masih tak terturun lagi ilmu mak aku kat anak dia nih.hihi. 

wanita berkerjaya
bagi wanita yang berkerjaya dan selalu sibuk. aku suggest untuk mencuba senaman-senaman yang sesuai untuk di cuba di rumah. contohnya skipping dan senaman kickboxing. boleh juga mencuba video-video senaman di rumah. bagi beginners, aku sarankan pilih video dengan duration singkat terlebih dahulu supaya tidak terlalu membebankan otot. lepas itu, korang boleh la gandakan duration seiring dengan stamina korang yang makin bertambah.  

akhir kata
okeh, stakat tu sahaja aku kongsikan kali ni. pada wanita di luar sana, ada banyak sangat senaman kardio yang boleh di cuba oleh wanita, aku hanya kongsi beberapa shaja.hehe. pada yang terlepas untuk membaca post-post aku pasal senaman kardio, senang je. pegi dekat kotak search kat blog ni dan taip 'senaman kardio' korang akan jumpa banyak post tentang senaman kardio yang aku share. moga bermanfaat ;) tata.
Read More

Sunday, 2 March 2014

mac bulan promosi esp yang hot!

assalamualaikum..

promosi berapi mac
promosi berapi bulan mac 2014 adalah esp soy protein isolate powder :) produk paling hot, paling laris, paling di sayangi semua :)

kebaikan esp soy protein isolate powder
1. dilengkapi dengan unsur kalsium untuk elakkan kerapuhan tulang kerana serbuk soya yang bersifat keasidan.
2. membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam 
3. memberi rasa kenyang bagi individu yang dalam proses mengurangkan berat badan
4. membantu menjadikan kulit lebih berseri dan menganjalkan kulit/awet muda kerana protein penting untuk kulit.
5. meransang regenerasi kulit dan otot, mengurangkan kedutan, 
6. memberi ton warna kulit yang sekata
7. membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus-mulus, gebu
8. protein yang lengkap (mengandungi 9 asid amino yang penting untuk fungsi badan)
9. diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral
10. rendah lemak, tanpa kolestrol
11. diproses pada kadar suhu rendah dan menjaga kualiti protein yang tinggi
12. 1tin 850g dihasilkan dari 30kg kcg soya
13. diproses menggunakan air bukannya alkohol untuk memelihara kandungan isoflavone
14. protein soya(tumbuhan )lebih mudah dihadam berbanding protein haiwan
15. membantu mengurangkan risiko kanser, 
16. bertindak sebagai antioksidan, 
17. menguatkan sistem imun tubuh, 
18. mempertingkatkan tahap kolestol baik, 
19. memelihara kesihatan jantung 
20. membaiki pigmentasi – membaiki masalah rambut seperti beruban dan rambut gugur, pigmentasi, kedutan dan kesan tua
21. membaiki memori – meningkatkan kualiti memori, vitaliti, dorongan seksual dan rangsangan
22. pembekal tenaga – membekal tenaga dengan segera dan meningkatkan sistem imun, maka ia baik untuk kekal bertenaga, mencegah migrain, insomnia dan tekanan
23. baik untuk hormon – kacang soya kaya dgn isoflavones. 
24. membantu merendahkan paras kolestrol 
25. mencegah osteoporosis 
26. membantu pembentukan sel-sel baru.
27. membantu menyembuhkan gastrik. 
28. memberi kekenyangan, sesuai untuk diet menguruskan badan.
29. mempercepatkan pemulihan luka selepas pembedahan.
30. memudarkan parut
31. membantu pembinaan tubuh kanak-kanak
32. kecantikan kulit dan rambut


set combo budget esp 

# set milkbooster - esp + alfalfa complex
# set hamil - esp + vitalea
# set gastrik - esp + peppermint ginger plus
# set kesuburan - esp + gla complex
# set kecantikan - esp + vita-c
# set parut - esp + vita-e
# set jerawat - esp + gla complex
# set langsing - esp + alfalfa complex
# set bersalin - esp + zinc complex
# set tambah berat badan - esp + meal shakes
# set kuatkan tulang, rambut dan kuku - esp + ostematrix
# set sembelit - esp + alfalfa complex
# set alergi - esp + vita-c
# set asthma - esp + omegaguard
# set ulser mulut - esp + vita-c
# set anemia (kurang darah) - esp + b-complex
# set darah tinggi - esp + garlic
# set jantung - esp + omegaguard
# set strok - esp + omegaguard/vita-c
# set darah rendah - esp + vitalea
# set kolesterol tinggi - esp + omegaguard/garlic
# set edema/retensi air/gemuk air - esp + alfalfa complex
# set depresi/kemurungan - esp + b-complex
# set alzheimer/mudah lupa - esp + omegaguard
# set kebas/kejang kaki - esp + ostematrix
# set insomnia/masalah tidur - esp + ostematrix
# set letih/lesu - esp + b-complex
# set parkinson - esp + vitalea
# set bintik penuaan/jeragat - esp + vita-e
# set bau badan - esp + herblax/alfalfa
# set kulit/badan terbakar - esp + vita-e
# se infeksi kulat pada kulit - esp + vita-c
# set ekzema - esp + alfalfa complex
# set kelumumur - esp + zinc complex
# set rambut gugur - esp + zinc complex
# set osteoporosis/rapuh tulang/tulang patah - esp + ostematrix
# set menapaus - esp + gla complex
# set senggugut/pms - esp + gla complex

pesanan
nak cuba, untuk free consultation, istimewa hanya untuk korang, contact aku:
# Page FB: Healthy and Beauty Store
# Blog: www.bicaradengantuhan.blogspot.com
# FB: suriati Abdul Halim
# Shaklee Independent Distributor (ID: 1081999)
# Email: suriatiabdhalim@gmail.com
# Sms: 013-7117971
Read More

Saturday, 1 March 2014

hilangkan parut dengan vita-e complex

assalamualaikum..

hari ni aku nak share pengalaman aku guna vita-e complex shaklee ;)

memudarkan parut jerawat
walaupun aku belum cuba guna sebagai masker, alhamdulillah dengan pengambilan yang konsisten, parut-parut jerawat aku makin berkurangan. kalo guna sebagai masker mesti lagi cepat dan bagus kesannya kan?hehe.


kulit lebih bersih
bila parut-parut dah makin pudar, kulit rasa lebih bersih.hihi. dah kata putih melepak tu tak ada la (sebab aku ni hitam manis orangnya ;p ) tapi aku lagi prefer kulit bersih dan cerah semulajadi berbanding putih melepak. kan kontra bila nak tutup mulut masa gelak(sebab kontrol ayu ;p ), adush, tangannya lain kaler daripada muka.hahaha.

kulit lebih lembap/moist
kulit aku ni jenis kombinasi. T zone lebih berminyak dan bahagian pipi normal. jadi, aku tidak boleh memakai pelembap pada siang hari, nanti kulit sangat berminyak dan senang tumbuh jerawat (aku pakai malam je). tapi alhamdulillah lepas guna vita-e kurang dari 2bulan, kulit muka aku rasa lebih lembap dan dah tak risau lagi bila selalu keluar rumah tanpa pelembap ataupun krim. kononnya cantik semulajadi gituh.hahaha. (perasan macam hape je ;p)


kurang jerawat tumbuh
sejak gunakan vita-e complex, jerawat jarang tumbuh. salah satu sebab aku dah tak payah pakai krim atau pelembap lagi kalo nak keluar. sebabkan aku naik motor, udara dan habuk debu akan senang melekat kat kulit yang berkrim atau berpelembap, so muka aku senang nak naik jerawat dulu. skang tak lagi sebab aku selalu keluar nanpa secalit krim, pelembab apatah lagi make up (aku tak reti make up.hihi) kalo jerawat tumbuh pun senang nak kecut sebab aku gunakan masker esp.hehe.

vitamin cantik
sebagaimana kita sedia maklum, selain vitamin c dan vitamin b, vitamin e adalah vitamin untuk kulit cantik. jadi banyak produk kecantikan di luar sana menggunakan vitamin e sebagai asas untuk membuat produk mereka. tapi sekarang korang tak payah susah-susah nak tepek-tepek lagi. telan je terus vita-e complex shaklee untuk kesan kecantikan yang menyeluruh dari dalam. kalo tepek tu mesti effect kat tempat yang di tepek je contohnya muka, tapi telan semua badan dapat kebaikan vita-e complex tuh. kan pelaburan yang bijak ke arah kulit sihat dan cantik.hihi lagi best vita-e complex ni sebotol tahan hingga 4bulan. sape nak bagi?hehe.



cara pudarkan parut jerawat
ok kat sini aku nak share cara pudarkan parut jerawat lebih cepat dengan gunakan vita-e complex. selain telan, vita-e complex boleh juga di buat masker. cara ringkas nak buat masker vita-e complex:
1- gunting hujung bahagian kapsul dengan gunting
2- picit pati vita-e dan lumurkan ke muka yang dah di cuci bersih
3- balance pati vita-e boleh di simpan di dalam peti sejuk untuk kegunaan kali kedua 
4- tunggu hingga kering atau lebih baik di bawa ke overnight
5- bangun pagi, cuci dengan air bersih
selamat mencuba ;) 

berminat?
berminat nak dapatkan vita-e complex? boleh contact aku seperti berikut:
# Page FB: Healthy and Beauty Store
# Blog: www.bicaradengantuhan.blogspot.com 
# FB: suriati Abdul Halim 
# Shaklee Independent Distributor (ID: 1081999)
# Email: suriatiabdhalim@gmail.com
# Sms: 013-7117971
Read More

PESAN UNTUK SEMUA

aku suka berbicara, bercakap, merapu, meraban dan perkara sewaktu dengannya
aku suka cakap sendiri tapi aku belum gila lagi coz aku cakap dalam ati
kalo ade orang cakap aku gila tu membuktikan bukan aku yang gila tapi orang tu yang gila
sebab tak tahu membezakan orang gila dengan orang gila-gila
aku orang gila-gila tapi tak suka baca comik gila-gila
suka baca comic conan je..

PESAN UNTUK SI PEKAK

bila aku berbicara aku tak kesah orang nak dengar ke tak
sebab aku tahu ramai orang pekak
ataupun buat-buat pekak
dah la pekak suka pulak salahkan badak
kan selalu je orang panggil pekak badak
apsal selalu sangat nak senakkan kepala hutak
kalo ko pekak cakap jela pekak
jangan nak babitkan badak pulak
dah dasar orang pekak badak
ops..tersasul la pulak
sori la badak tersebut nama ko la pulak

POPULAR POSTS

RECENT COMMENTS

Designed By Seo Blogger Templates