Monday, 3 March 2014

senaman kardio untuk wanita

credit picture to: womansday.com

assalamualaikum..

senaman kardio untuk wanita
ada yang tercari-cari blog ini untuk tahu tentang senaman kardio untuk wanita. meh aku kongsikan beberapa senaman kardio yang boleh di cuba orang wanita cun, cantik, gojes dan menawan di luar sana. wahai wanita sekelian, sila ambil perhatian!hihi

skipping
skipping adalah salah satu senaman kardio yang boleh di cuba oleh wanita yang ingin tampil sihat dan ramping. skipping memberi impak keseluruhan badan bagi yang mengamalkannya secara kosisten. jika rumah mempunyai kawasan yang luas seperti hall atau laman, boleh mencuba skipping. atau yang mempunyai ruang tamu yang luas. tapi awas! bagi yang tinggal di apartment atau flat, kalau boleh cuba elakkan skipping kerana bimbang jiran di bawah rumah akan dengar bunyi dentum-dentum.hehe. tak caya? aku dah pernah alami. tapi ni di rumah teres akak aku. aku bersenam lompat-lompat kat bahagian atas, bila aku turun bawah akak aku cakap 'boti buat ape la bunyi dentum-dentum kat atas' hahaha. aku sengih n diam je. kontrol macho depan anak buah aku ;p tapi kalo korang tinggal kondo boleh kot, sebab lantai dia lebih tebal. macam kawan aku tinggal kondo, tak ada pulak jiran datang buat komplen dia bersenam kat umah.hehe. so, pandai-pandai agak kat situ.hihi.

senaman kickboxing/seni mempertahankan diri
bagi wanita yang menginginkan bentuk badan yang lebih pejal (bukan berketul macam laki tuh), boleh cuba teknik tumbukan dan tendangan ala kick-boxing. aku pernah citer details pasal kickboxing dalam post senaman kardio kickboxing. teknik tumbukan akan membantu wanita memejalkan otot lengan atau otot bahagian atas badan untuk mengelakkan lengan mengeleber. teknik tendangan pula akan membantu wanita memejalkan otot paha dan betis. bagi yang ingin mengecilkan paha, memang sesuai buat senaman ini. dan sebagai bonusnya, bahagian punggung juga akan lebih pejal.hehe.

jogging
pada yang suka jogging, boleh try jogging sambil menghirup udara segar di taman rekreasi bersama kawan-kawan atau keluarga tersayang. selain dapat membakar lemak yang tidak di kehendaki, kita juga dapat meluangkan masa bersama orang tersayang bagi mengeratkan silaturrahim. kalo nak, boleh jugak ajak jiran-jiran berjongging bersama anak-anak. cuma, elakkan berpicnic bagai siap tapau nasik lemak, ayam goreng dan air bergas.hohoho.ini memang sangat bagus mengeratkan silaturrahim dengan makan bersama-sama, tapi sangat tidak di galakkan bagi yang sedang berusaha tampil sihat dan langsing. paling penting, senaman mesti konsisten dan juga jaga pengambilan makanan ye cik adek manis yang cantik jelita ;)

berenang
wanita juga boleh mencuba berenang sebagai senaman kardio pilihan. tapi aku tak reti berenang.hahaha. mak aku reti la. mak aku ni ratu renang idola aku.hihi ;) bagi yang sukakan aktiviti renang, mungkin boleh libatkan diri dengan berenang bersama kawan-kawan atau keluarga. bagi wanita muslimah pula, boleh cuba di kolam renang tertutup yang di buka waktu tertentu khas untuk muslimah. selamat berenang ye. sorry..tak banyak teknik aku bleh ajar sebab chekgu tak reti berenang wahai anak-anak.hehehe. dari kecik aku belajar berenang ngan mak aku, masih tak terturun lagi ilmu mak aku kat anak dia nih.hihi. 

wanita berkerjaya
bagi wanita yang berkerjaya dan selalu sibuk. aku suggest untuk mencuba senaman-senaman yang sesuai untuk di cuba di rumah. contohnya skipping dan senaman kickboxing. boleh juga mencuba video-video senaman di rumah. bagi beginners, aku sarankan pilih video dengan duration singkat terlebih dahulu supaya tidak terlalu membebankan otot. lepas itu, korang boleh la gandakan duration seiring dengan stamina korang yang makin bertambah.  

akhir kata
okeh, stakat tu sahaja aku kongsikan kali ni. pada wanita di luar sana, ada banyak sangat senaman kardio yang boleh di cuba oleh wanita, aku hanya kongsi beberapa shaja.hehe. pada yang terlepas untuk membaca post-post aku pasal senaman kardio, senang je. pegi dekat kotak search kat blog ni dan taip 'senaman kardio' korang akan jumpa banyak post tentang senaman kardio yang aku share. moga bermanfaat ;) tata.


No comments:

PESAN UNTUK SEMUA

aku suka berbicara, bercakap, merapu, meraban dan perkara sewaktu dengannya
aku suka cakap sendiri tapi aku belum gila lagi coz aku cakap dalam ati
kalo ade orang cakap aku gila tu membuktikan bukan aku yang gila tapi orang tu yang gila
sebab tak tahu membezakan orang gila dengan orang gila-gila
aku orang gila-gila tapi tak suka baca comik gila-gila
suka baca comic conan je..

PESAN UNTUK SI PEKAK

bila aku berbicara aku tak kesah orang nak dengar ke tak
sebab aku tahu ramai orang pekak
ataupun buat-buat pekak
dah la pekak suka pulak salahkan badak
kan selalu je orang panggil pekak badak
apsal selalu sangat nak senakkan kepala hutak
kalo ko pekak cakap jela pekak
jangan nak babitkan badak pulak
dah dasar orang pekak badak
ops..tersasul la pulak
sori la badak tersebut nama ko la pulak

POPULAR POSTS

RECENT COMMENTS

Designed By Seo Blogger Templates