Tuesday, 4 March 2014

cara nak motivasikan diri

credit picture to: bestsayingsquotes.com

assalamualaikum...

down atau tiada semangat
ada yang cari blog aku sebab nak tau cara nak motivasikan diri sendiri. heheh. ni buat aku start nak bajet pakar motibasi nih.hahaha. okeh here we go!
dalam kehidupan harian ada yang cakap down la, tak ada semangat la, sedih la dan perkara yang sewaktu dengannya.
kat sini aku nak share sedikit tips yang tidak seberapa dari pengalaman sendiri.
sedikit tips yang aku guna untuk motivate diri sendiri bila down:

baca al-Quran
kalo rasa down, baca al-Quran. tadabbur (hayati) maksud ayat-ayat tentang ujian Allah terhadap hamba-Nya 
surah al-Rad ayat 28, '...dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenteram' 
selalu ingat Allah dan istighfar dan doa mohon Allah beri rasa ketenangan hadapi masalah

surround yourself with positive people
luangkan masa dengan orang yang positif, elakkan baca status facebook atau dengar benda-benda yang negatif.
bila bergaul dengan orang yang positif masa tengah down, dorang akan menaikkan semangat kita, tapi bila bersama orang negatif, kita akan makin down dan makin serabut
jika kita ada kawan yang negatif, tunggu bila kita kuat baru berhadapan ngan dorang

baca buku motivasi
baca buku motivasi atau paling tak search je kat google motivation quotes. inshaAllah kita akan rasa lebih semangat. nak pinjam buku aku pon bole. 2 singget (hahaha. mael upin ipin ;p)

sibukkan diri
jika down, elakkan untuk layan perasaan, kalo tak kita akan makin worst. best kan bila layan perasaan ni. segala memori sedih zaman tok nenek datang masa ni. menyokong untuk kita makin rasa down. jadi, sibukkan diri dengan benda yang berfaedah. contoh baca buku ke, pergi dengar kuliah agama ke kan dapat manfaat ugak. ilmu pon dapat ;)

cari jalan penyelesaian
setiap masalah ada jalan penyelesaian, tapi sama ada kita jumpa tau tidak penyelesaiannya. atau tepat atau tidak solutionnya. setiap masalah (bisnes atau peribadi) fokus pada jalan penyelesaian. 
kawan aku pernah bagitau 
'jangan membuang masa dengan fikirkan masalah tersebut, tapi fikirlah jalan penyelesaiannya dan bertindaklah'

kesiankan diri
dalam hadapi masalah paling penting kita kena lebih kesiankan diri kita kerana, salah satu kata-kata seorang kaunselor:
'kita perlu lebih kesiankan diri kita kerana kitalah yang akan bantu diri kita keluar dari masalah tersebut, orang lain boleh kesian, tapi hanya sekadar memberi empati dan simpati sahaja'

don't worry
jangan terlalu risau memikirkan masalah. cuba tenangkan diri, lupakan sekejap fokus kepada masalah dan setelah kita tenang, cuba selesaikan masalah tersebut.
'worry does not change the problem itself but it make it more worst' 
dale carnegie juga mengatakan
'businessman who don't know how to fight worry, die young'
daripada kita risaukan masalah dan buang masa down lama-lama, baik kita cuba pergi cari jalan penyelesaian masalah tersebut kan ade ugak pekdahnya. ye dok? 


No comments:

PESAN UNTUK SEMUA

aku suka berbicara, bercakap, merapu, meraban dan perkara sewaktu dengannya
aku suka cakap sendiri tapi aku belum gila lagi coz aku cakap dalam ati
kalo ade orang cakap aku gila tu membuktikan bukan aku yang gila tapi orang tu yang gila
sebab tak tahu membezakan orang gila dengan orang gila-gila
aku orang gila-gila tapi tak suka baca comik gila-gila
suka baca comic conan je..

PESAN UNTUK SI PEKAK

bila aku berbicara aku tak kesah orang nak dengar ke tak
sebab aku tahu ramai orang pekak
ataupun buat-buat pekak
dah la pekak suka pulak salahkan badak
kan selalu je orang panggil pekak badak
apsal selalu sangat nak senakkan kepala hutak
kalo ko pekak cakap jela pekak
jangan nak babitkan badak pulak
dah dasar orang pekak badak
ops..tersasul la pulak
sori la badak tersebut nama ko la pulak

POPULAR POSTS

RECENT COMMENTS

Designed By Seo Blogger Templates