Wednesday, 8 January 2014

resepi ais-krim jagung homemade

assalamualaikum..

masa pegi kelas blog ngan team shaklee tu aku bawak 2 benda. salad untuk orang dewasa (padahal budak pun suka.hihi) dan eskem jagung aku buat sendiri untuk budak-budak dan gula-gula sket aku cedok kat dapur.

cuma gula-gula tu je aku tak buat. kedai buat.hihi. next time aku belajar buat gula-gula pulak erk ;p

resepi eskem jagung ni aku jumpa kat page buku resepi kat facebook.haha. aku ni kan bajet mastercep. mesti la kena like page masak-masak ni kan.wahaha.
dah jom tengok resepi eskem aku ni.

resepi ais-krim jagung homemade :D



bahan-bahan:

2 cawan creamer (untuk kopi)
2 cawan susu segar/penuh krim
4 sudu gula
1 penutup esen vanila
1 tin jagung manis (cream)

cara membuat:
- masukkan semua bahan ke dalam blender dapur (ni bukan blender canggih untuk eskem)
- jagung manis gunakan 1/2tin sahaja
- kisar sebati menjadi krim
- bekukan
- setelah beku beberapa jam, ceduk balik dan blend sekali lagi (supaya tekstur eskem lebih halus) menjadi krim.
- sebelum bekukan masukkan baki 1/2 tin lagi jagung manis untuk rasa sensasi biji-biji jagung semasa menggigit
- kacau sebati jagung manis
- bekukan dan eskem jagung siap untuk di makan

note: sukatan ini untuk 1 blender dapur biasa.

selamat mencuba ;)


7 comments:

Zana Adieyza said...

sedap sangattttt.. balik keje hari tu makan banyak.. nnti kita jumpa k.. nak pulang bekas.. hehehe.. ;)

edogawa conan said...

hehe.inshaAllah mommy :)

Muzai Samilan said...

macam sedap je aiskrim jagung ni ..nyum nyum

edogawa conan said...

hehe.try la. senang je resepinya.
sedap! budak suka, org dewasa pon suka.hihi.

nurulhuda alias said...

wah...nak kena cuba ni...tunggu musim sejuk habis dulu lah :D

http://vitaminboutique.blogspot.com/

edogawa conan said...

hehehe.cuba la. resepi senang je. budak-budak mesti suka :D
sebab orang dewasa pon suka gak.hahaha.

farrah heza hamzah said...

Wow.. eskrim jgung.. cm sdap je.. tq share resepi..

PESAN UNTUK SEMUA

aku suka berbicara, bercakap, merapu, meraban dan perkara sewaktu dengannya
aku suka cakap sendiri tapi aku belum gila lagi coz aku cakap dalam ati
kalo ade orang cakap aku gila tu membuktikan bukan aku yang gila tapi orang tu yang gila
sebab tak tahu membezakan orang gila dengan orang gila-gila
aku orang gila-gila tapi tak suka baca comik gila-gila
suka baca comic conan je..

PESAN UNTUK SI PEKAK

bila aku berbicara aku tak kesah orang nak dengar ke tak
sebab aku tahu ramai orang pekak
ataupun buat-buat pekak
dah la pekak suka pulak salahkan badak
kan selalu je orang panggil pekak badak
apsal selalu sangat nak senakkan kepala hutak
kalo ko pekak cakap jela pekak
jangan nak babitkan badak pulak
dah dasar orang pekak badak
ops..tersasul la pulak
sori la badak tersebut nama ko la pulak

POPULAR POSTS

RECENT COMMENTS

Designed By Seo Blogger Templates