Saturday, 3 March 2012

tips menghadapi kegagalan atau kekecewaan (i)

salam..


hari ni aku nak kongsi tips yang aku guna untuk menghadapi kegagalan..hehe.
kalo aku bagi tips bukan bermakna aku ni budget diri bagus sangat ataupun aku ni lebih bagus dari korang. tapi..ini sekadar inisiatif aku nak kongsi tips yang aku guna n aku rasa mungkin juga berguna untuk korang. aku tak janji hasilnya confirm berjaya..tapi kengkawan, ape salahnya mencuba. ye idak???hehe.


ok..kita teruskan..aku ada banyak tips, tapi ni siri satu.siri berikutnya akan bersambung kalo aku ada masa. (ala-ala komik bersiri lak..layan je.haha).


tips menghadapi kegagalan atau kekecewaan..


1) menangislah sepuas hati
tak ade sapepun bleh halang korang nak nanges, meraung ataupun nak meroyan. korang ade hak sebab air mata meleleh korang lap sendiri, kalo tekak korang saket pun korang yang rasa n kalo orang cakap korang gila memang korang gila la..haha. so, peduli ape kat depa. ye idak??hehe. so, jangan risau. nanges dan nanges lagi sepuas hati korang. pergh..puaskan?huahahaha. tapiiiiiiiiiiiii..tanya diri korang, SAMPAI BILA???
sampai bila nak nanges, sampai bila nak meraung n sampai bila nak meroyan. korang tanye n korang jawab kat korang sendiri. tak payah bagi jawapan kat aku.haha. ingat, hidup untuk di nikmati bukan untuk di ratapi..huhu.


2) sibukkan diri
kalo korang sedey sangat, so tak tahan nak nanges, no hal beb, tarak masalah. nanges la. tapi sesambil korang nanges, korang mesti jangan berhenti buat keje berfaedah. sesambil korang hukhukhuk..hush(buang hingus..haha) sesambil tu tangan korang jalan. buat la sesuatu, buat keje n buat keje jangan stop sampai korang penat. (tapi korang jangan buat keje jahat sudah..aku ulang, buat benda berfaedah).


tahu tak nape aku cakap camni? sebab manusia hanya boleh fokus pada satu benda sahaja untuk satu-satu masa. jadi, kalo korang nanges tapi sesambil tu korang buat keje, mula-mula fokus korang adalah pada benda yang buat korang nanges (kecewa ke kegagalan ke or ape-ape jelah), tapi bila korang paksa diri, buat keje, buat keje n buat keje lagi (walopun sesambil nanges) fokus korang selepas itu akan beralih pada keje.


contoh, mak bedah nanges sebab kecewa anak dia kurang ajar ngan die (die suh makan nasi kerabu anak die bantah nak makan stik daging lembu). jadi mak bedah pun prepare tuk masak stik daging lembu, sesambil tu mak bedah nanges sebab kecewa ngan amat mendalam kat anak die.


mak bedah pun potong daging lembu sambil membebel nanges "aku suruh makan nasi kerabu tak nak, nak jugak makan stik lembu ala-ala omputih la konon. dah tak mau makan makanan orang kampung cam aku ni. lupe daratan. aku didik susah-susah ini yang die balas. lembu jugak yang die nak. biarkan..amik kau jadi macam lembu..hukhukhuk(nanges)"


sesambil tu mak bedah masak n masak tangan tetap bekerja walopun nanges. tetiba..time mak bedah nak rasa masakan die, mak bedah tetibe terkesima lalu berkata "wah..sedap ugak stik daging lembu yang aku masak ni. kira aku dah bleh jadi chef western food ni.kalah chef selebriti.hehe".


korang bleh nampak tak fokus mak bedah telah bertukar dari kecewa ngan anak die kepada rasa bangga dengan masakan die setelah die tetap berusaha memasak walopun kecewa dengan anak die. agak-agak la, kalo mak bedah tak masak n menangis je ape faedah yang mak bedah dapat??? cuba korang teka..hehe.


so, korang pon sama. bleh cuba tips ni. walopun korang terpaksa nanges (sebab tak tahan) tapi korang still paksa diri buat keje n buat keje lagi, maka hasilnya pasti korang akan cakap "wow..tak sangka, keje aku suma sudah siap..yeah!!!"(keje yang berbulan-bulan tertangguh tetiba boleh siap) huahaha..inilah hikmah di duga dengan kekecewaan..cewah!


3) jangan layan perasaan
kalo korang teramat sedih, kecewa n geram. di waktu tengah membuak-buak perasaan tu, korang ignore atau abaikan je perasaan korang. itu yang terbaik untuk masa tu. ini macam terapi orang nak berhenti merokok, iaitu lengahkan.


tengah-tengah korang rasa nak nanges n nak pikir benda-benda yang buat korang sedih, cepat-cepat ignore perasaan korang atau lengahkan dari berfikir benda tu. jangan di layan. korang anggap je perasaan korang tu macam budak kecik yang merengek nak beli gula-gula kat kedai runcit. makin di layan makin menjadi. kalo di layan die berguling-guling kat lantai n bikin malu je.haha.


jadi ignore perasaan korang, buat-buat ape yang korang rasa tu (sedey n kecewa) tak pernah wujud. sesambil tu korang pegi buat benda lain (berborak ngan kawan ke, baca buku ke) untuk hilangkan fokus korang dari berfikir n layan perasaan sedih tu. nape aku cakap macam ni? sebab makin korang layan perasaan korang, makin korang sedey n perasaan tu makin mengada-ngada. benda kecik korang akan besar-besarkan. kalo korang layan n layan lagi korang lama-lama akan meroyan, stress n korang akan jadi tingtong (macam bunyi loceng la pulak..haha). jadi sebelum korang jadi ting-tong ting-tong macam bunyi loceng, penyelesaian terbaik adalah "ABAIKAN PERASAAN".


4) rangka plan baru
pada pendapat aku, hidup ni kita perlu ada macam-macam plan atau perancangan. aku biasa buat macam tu. macam-macam plan aku buat dengan tujuan hidup aku lebih terurus n aku lebih berdisiplin tuk jayakan plan aku.


jadi aku bagi tips kat korang, kalo korang kecewa atau gagal dalam sesuatu perkara. jangan sedey. ilek je beb..korang anggap itu plan A yang tidak berjaya. aku ulang..elakkan cakap 'gagal' tapi cakap tidak berjaya. so, secara psikologinya, dengan sebut tidak berjaya, maknanya korang ada peluang untuk berjaya walopun tidak pada kali ni.hehe.


setelah plan A gagal, ape nak buat? buat-buat bodoh? buat-buat tak reti?..oh, tidak kawan, buatlah plan B, C dan seterusnya untuk back up plan A yang sudah tidak berjaya. plan B korang adalah macam mana korang nak bangkit dari kegagalan ni n kekecewaan ni dengan cari harapan atau semangat baru untuk teruskan hidup selepas kekecewaan ni. ingat, korang tidak akan di kira gagal walopun berkali-kali tidak berjaya dalam mencapai plan hidup korang, tapi korang akan di anggap gagal bila korang sudah BERPUTUS ASA.


5) selalu berfikiran dan berkata-kata positif
korang mesti berfikiran positif. lihat kegagalan n kekecewaan tu dari sudut positif. dan korang selalulah cakap benda-benda yang positif dengan kata lain bersangka baik dengan ketentuan Allah. 


sebagai contoh, jika korang rasa susah untuk hadapi sesuatu masalah atau untuk selesaikan sesuatu tugasan. korang sebaiknya cakap "suma ni senang je sebenarnya, cuma nampak tak bape senang sebab aku tak pernah atau tak biasa buat benda ni". dengan mengulang perkataan 'senang' berkali-kali dan menggantikan perkataan 'susah' dengan perkataan 'tidak senang' ini bermakna korang berfikiran positif dan berkata-kata dengan positif serta cuba mengelakkan menggunakan perkataan negatif(susah). so, benda-benda positif sahaja yang berlegar di persekitaran korang. 


apabila kita berfikir benda baik-baik dan bersangka baik, insyaAllah benda-benda baik sahaja akan berlaku. ini di namakan 'law of attraction' iaitu apa yang kita fikir benda itulah yang akan jadi.


ini bukan miracle ke ape, tapi setiap apa yang kita cakap menjadi doa. berkali-kali kita cakap insyaAllah Allah akan kabulkan.jadi, cakap la benda yang baik-baik sahaja. okeh???


compare dengan korang cakap "susahnya nak buat benda ni, sebab aku sebelum ni tak pernah hadapi lagi benda-benda susah macam ni sebab tulah jadi sangat susah." cuba perhatikan..korang repeat perkataan susah berkali-kali maka susah la jawabnya wei.haha.


setakat ni dulu aku bagi tips untuk kali ni. panjang umur, ada masa aku sambung lagi.tata.salam.


2 comments:

nurulhuda alias said...

terbaik :)

Mudah mengantuk? Letih? Lesu? Walaupun kita telah makan banyak dan tidur yang cukup tetapi tetap rasa letih dan lesu.

http://vitaminboutique.blogspot.com/2014/01/letih-lesu-bagaimana-atasi-letih-dan.html

edogawa conan said...

thanks :)

PESAN UNTUK SEMUA

aku suka berbicara, bercakap, merapu, meraban dan perkara sewaktu dengannya
aku suka cakap sendiri tapi aku belum gila lagi coz aku cakap dalam ati
kalo ade orang cakap aku gila tu membuktikan bukan aku yang gila tapi orang tu yang gila
sebab tak tahu membezakan orang gila dengan orang gila-gila
aku orang gila-gila tapi tak suka baca comik gila-gila
suka baca comic conan je..

PESAN UNTUK SI PEKAK

bila aku berbicara aku tak kesah orang nak dengar ke tak
sebab aku tahu ramai orang pekak
ataupun buat-buat pekak
dah la pekak suka pulak salahkan badak
kan selalu je orang panggil pekak badak
apsal selalu sangat nak senakkan kepala hutak
kalo ko pekak cakap jela pekak
jangan nak babitkan badak pulak
dah dasar orang pekak badak
ops..tersasul la pulak
sori la badak tersebut nama ko la pulak

POPULAR POSTS

RECENT COMMENTS

Designed By Seo Blogger Templates