Tuesday, 24 December 2013

chacha si pakcik yang gigih

assalamualaikum..

aku pernah bagitau kat korang, aku nak citer pasal CHACHA ni kan? kalo korang tak pernah baca, citernya kat sini :)

CHACHA dalam bahasa BANGLADESH bermaksud PAKCIK. kenapa aku panggil dia CHACHA??? opkos sebab dia orang BANGLADESH.
uik..hati-hati ngan orang BANGLA ni.bahaya!!!

hmm..buat pengetahuan korang, aku pernah kerja kat KILANG bersama-sama ngan orang dari negara asing ni. ye, ade yang tak baik, tapi ada juga yang BAIK. pokoknya kita kena tau macam mana nak deal ngan dorang. pergaulan tetap ada batasannya :)

ni dedikasi aku buat perkerja dari negara asing, puisi aku bertajuk MEREKA JUGA MANUSIA.hahaha. dasat kan? siap buat puisi lagi.wakaka. aku kan suka tacing ;p

okeh! okeh..berbalik pada citer CHACHA. nape aku kagum sangat ngan chacha nih? 

meh aku citer panjang lebar (siap-siap la ngan bertih jagung erk ;p) 

masa aku keje kat INDUSTRI MAKANAN dulu (ayat gebang kencang gituh ;p) 
aku selalu tensen. bukan setakat tensen ngan keje, malah tensen ngan kehidupan sendiri.
keje bizi macam hape tak ingat dunia. dah tu PENAT, dah penat tuh mula la AKU HANYUT ngan dunia penuh pancaroba ini.

GELAGAT MANUSIA kat tempat kerja? ya..rabbi, manusia ni sungguh, dengan macam-macam karenah. belum lagi kita selongkar KARENAH DUNIA KORPORAT ni. 
aku penen, aku loya n aku rasa dah muak. cewah! MEMANG! kalo korang dalam bidang kerja yang sibuk, nanti korang cuba la amik feel. korang akan faham maksud aku.  

masa aku mula-mula masuk keje dulu aku BODOH! atau dengan ayat sopannya aku NAIF ;p. aku anggap manusia suma macam aku. pi keje, nak cari duit, naik pangkat setelah BERSAING DENGAN SIHAT. 
tapi HAKIKATNYA, aku budak naif ni tertipu dengan DUNIA PENUH PANCAROBA ini.
bak kata P RAMLEE ini hanyalah COBAAN. aku terima dengan hati REDHA. malah aku lebih hepi skang. lepas dah tak bergelumang dengan kerja-kerja lama lagi.

teruk sangat ke kerja yang aku buat? ntah..ni hanya pandangan aku. 
dulu masa belum grad dulu, aku pi CAREER FAIR, pakcik 1 booth tuh pernah tanya kitorang (aku n the geng) 
'kerja nanti korang nak gaji berapa? anggaran."
kami "rm2K at least' dengan gaya konfiden budak nerd (konon bangga, wek..aku malu kat diriku yang dulu.haha)
pakcik "nanti lepas korang dah kerja, DUIT dah jatuh no.2, yang PENTING SUASANA KERJA"
kitorang pun berlalu SENGIH tanpa rasa.

masa-masa berganti masa (macam citer bawang putih bawang merah lak)
aku sekarang akui KATA-KATA HIKMAT pakcik tu.

lepas aku dah harung:
caci-maki dari boss
kawan tikam kawan
kawan tipu kawan sebab nak SELAMAT dari maki hamun BOSS
kawan mengata kawan
kawan sakiti kawan sebab DENGKI

aku decide 'ARGHHHHHH...DUNIA INI CUKUP KEJI.wakaka. hebat tak ekspresi aku. poyo!

masa tu aku start fikir. orang kerja ANGKUT SAMPAH lagi suci kerjanya
BUSUK pada luaran, tapi tak buat KERJA yang bergelumang ngan benda-benda BUSUK.




aku selalu perhatikan orang datang pungut sampah pagi-pagi. aku kagum n iri hati ngan kerja dorang :(
oh, tacing la pulak aku.haha.

lepas tu, lepas aku benti keje. aku kenal CHACHA. 
(haa..skang baru aku sebut pasal chacha, selambak tacing citer sal diri sendiri)
hahaha. sorry la korang. BERTIH JAGUNG dah abes erk? p top up dulu erk.kikiki.

ok sambung citer chacha lak. dah merapu pasal aku sekerat entry :p

biodata chacha:
nama dia: aku tak ingat, sebab aku panggil chacha je.
negara asal: bangladesh
status: berkahwin
status kemasukan di malaysia: dia ada premit
anak: 8 orang di bangladesh
perawatakan: sederhana tapi bersih
kebaikan: rajin berkerja dan tak tinggal solat
ciri-ciri: GIGIH!

lol..macam hape je kan aku siap tulis biodata lagi.hihi. tingat masa skool dulu.
kawan tanya, boleh berkenalan? nak biodata boleh.wakaka. epik betoi! :p

CHACHA SI PAKCIK YANG GIGIH!

mula-mula aku kenal chacha ni, masa aku selalu datang umah kawan aku kat PUCHONG KINRARA ni. chacha ni PAKCIK KUTIP BARANG RECYCLE kat apartment kawan aku tuh.
sebab kakak ni (kawan aku) tu tak bape paham sangat nak cakap ngan chacha aku selalu la cakap ngan dia. 
contoh: masa kawan aku nak tolong chacha, dengar citer dia nak balik ke bangladesh tapi tak cukup duit. aku la pi tanya dia details pasal probs dia. aku boleh la paham sket-sket. bukan suma
sebab chacha TAK FASIH BAHASA INGGERIS mahupun BAHASA MELAYU.
so, komunikasi agak TERBATAS.

tips bercakap ngan warga asing yang macam ni (tak faham our first n second language):
cakap la guna bahasa tunggang langgang
bunyi macam kelakar. tapi PERCAYA lah, tips ni je BERHASIL. :D
aku gunakan KEMAHIRAN aku deal ngan asisstant-assistant aku dulu.

chacha, dia kerja cari barang recycle biasa dapat dalam rm50 camtu.
tapi yang aku jeles ngan kerja dia, tiap kali masuk WAKTU SOLAT dia akan BERJEMAAH kat surau dekat apartment kitorang.

korang tengok! betapa murninya kerja dia kan. aku suka! KERJA yang tak seberapa pada mata kita, tapi bermakna dan REZEKI BERKAT.

dia GIGIH, setiap hari keje. bangun pagi pergi BERJEMAAH SOLAT SUBUH. 5 waktu sehati semalam dia berjemaah. UNTUNGKAN?

dengan pendapatan yang tak seberapa, dia hantar duit kat isteri dia kat kampung untuk family dia. aku KAGUM!
n lagi satu, kalo jumpa dia, dia TAK PERNAH TAK BAGI SALAM n TAK LUPA UNTUK SENYUM.
tengok! dia selalu ceria je. n walopun kita nampak dia susah. AKU TAU DIA BAHAGIA n TABAH dengan ujian hidup yang Allah bagi kat dia.
dari dia aku belajar untuk lebih tabah dan POSITIF.

dua tiga bulan lepas, chacha tetiba balik BANGLADESH tanpa pengetahuan kitorang. 
kalo sebelum ni selalu je bertegur sapa ngan kitorang sebab kitorang selalu kumpul botol kosong SEMATA-MATA nak tolong chacha.
sedih gak masa tuh. bila ada barang tuk recycle, rasa dah tak nak buat benda ngan barang-barang tuh.

last-last tuh, chacha datang balik. gembira kitorang :D baru dapat tahu, dia balik bangladesh sebab dia kena DIABETES. patut la badan dia makin kurus. tapi, masa dia datang tuh, dia dah makin sehat :)

dia jumpa-jumpa aku jerk: "ITU HARI BALIK, SEKARANG MARI LAGI"
aku: "bila chacha balik? sudah sihat?"
chacha: "BALIK BESOK!"
hahaha.dalam hati aku nak gelak. tapi aku paham dia maksudkan SEMALAM ;p

lagi..chacha ni walopun dia kerja dengan sampah-sampah. selongkar sampah untuk cari barang recycle.
tapi aku nampak dia PEMBERSIH. baju dia bersih je. walopun baju nampak lusuh sebab baju kerja.
tapi baju yang dia pakai pergi SURAU lagi la BERSIH :)

chacha lak xgatal macam foreigner yang pernah aku kenal.
dia act macam AYAH je bila cakap ngan kitorang. tuh yang buat aku HORMAT dia n TABIK!

amacam??? BAGUS KAN CHACHA NI.
tu pasal aku suka je nak bagi title kat chacha SI PAKCIK YANG GIGIH :D

sekian lah kali ni aku bercerita panjang lebau :)

note: aku mintak sangat kat korang, tolong la KUMPUL BARANG-BARANG yang boleh di RECYCLE dan bagi kat aku. aku nak bagi kat chacha.
aku selalu gak jadi pengutip sampah kat mesjid sebab nak kutip botol untuk chacha.haha.
sorry aku xde gampar chacha untuk di kongsi, sebab phone caboot aku xde kamera :(

antara barang recycle yang boleh di kumpul:
1- botol plastik macam botol air mineral etc
2- botol kaca (korang cuci dulu erk tq :) )
3- kotak-kotak
4- paper apa sahaja
dan banyak lagi.hehe.

tq korang! babai. sayang korang.
bak kata pepatah: 'KUMPULLAH BARANG RECYCLE DAN BAGILAH DEKAT UNCLE' hihi.


2 comments:

Muhammad Faiz Mohamed Saaid said...

sebenarnya chacha tentu pandai menari chacha, tapi kesungguhan tu paling penting dalam jiwa setiap insan, tak kisahlah apapun yang kita buat, apa kerja kita

edogawa conan said...

hahaha.babah ni wat lawak lak ;p
yup. its true :)
nanti babah ade brg2 recycle bleh la bagi kat sini.hihi.

PESAN UNTUK SEMUA

aku suka berbicara, bercakap, merapu, meraban dan perkara sewaktu dengannya
aku suka cakap sendiri tapi aku belum gila lagi coz aku cakap dalam ati
kalo ade orang cakap aku gila tu membuktikan bukan aku yang gila tapi orang tu yang gila
sebab tak tahu membezakan orang gila dengan orang gila-gila
aku orang gila-gila tapi tak suka baca comik gila-gila
suka baca comic conan je..

PESAN UNTUK SI PEKAK

bila aku berbicara aku tak kesah orang nak dengar ke tak
sebab aku tahu ramai orang pekak
ataupun buat-buat pekak
dah la pekak suka pulak salahkan badak
kan selalu je orang panggil pekak badak
apsal selalu sangat nak senakkan kepala hutak
kalo ko pekak cakap jela pekak
jangan nak babitkan badak pulak
dah dasar orang pekak badak
ops..tersasul la pulak
sori la badak tersebut nama ko la pulak

POPULAR POSTS

RECENT COMMENTS

Designed By Seo Blogger Templates