Thursday, 2 January 2014

mengawal kolesterol dalam darah

assalamualaikum..

aku share pasal kolesterol pulak.hihi.


apa itu kolesterol
kolesterol ialah satu unsur berlemak dalam darah kita yang manadicipta oleh hati. tahap kolesterol di dalam badan kita bergantung pada makanan yang kita ambil. bagi yang kurus tidak bermakna tahap kolesterol juga rendah & sihat. untuk menguruskan tahap kolesterol badan, kandungan lemak haruslah dihitung. 

aku kongsi tips mudah untuk mengawal kadar kolesterol:

1- bersenam dengan berjalan laju sekurang-kurangnya selama 25 minit setiap hari.

2- mengikuti beberapa rancangan pengurusan berat badan di bawah bimbingan yang bertauliah

3- makan makanan berkhasiat terutamya sayuran hijau & buah-buahan setiap kali makan

4- jauhi makanan ringan seperti kerepek, pizza, burger, fast food & makanan lain yang boleh meningkatkan tahap kolesterol seperti produk tenusu penuh krim, keju, makanan berlemak yang tinggi

5- orang yang memakan ikan dua atau tiga kali seminggu kurang potensi untuk diserang penyakit jantung dan tekanan darah tinggi. Ini kerana omega 3 yang terdapat didalam ikan. ia dapat mengurangkan lemak. jadi sentiasalah amalkan makan ikan.

alternatif untuk mengawal kolesterol dalam darah:
1- alfalfa complex 
- mencuci hati, darah dan usus. 
alfalfa complex adalah beralkali dan boleh mengembalikan kenormalan badan berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikan kulit.
- menyingkirkan lemak dan kolesterol
alfalfa complex dapat menghapuskan lemak, mengurangkan kolesterol, mencegah penyakit jantung, strok dan darah tinggi. alfalfa mengandungi saponin seperti span yang bertindak sebagai serat untuk menyerap kolesterol dari dalam darah.

2- omega guard

minyak omega-3 yang mampu membantu anda memelihara kesihatan jantung & mengurangkan paras kolesterol dalam darah.

3- lecithin 
- membantu membakar lemak di dalam badan serta lemak di dalam pembuluh darah. Ia membantu melancarkan peredaran darah & mengurangkan tekanan darah.

note: sesuai sangat nak hadiahkan untuk mak ayah, atok nenek, mak cik pakcik dan sedara mara yang ade masalah kolesterol tuh. yelah, makanan mesia ni macam-macam. sedap-sedap pulak tuh, tapi hati-hati dengan kolesterol tinggi tau! :D

ni details contact aku:
# Page FB: Healthy and Beauty Store
# Blog: www.bicaradengantuhan.blogspot.com 
# FB: Suriati Abdul Halim
# Shaklee Independent Distributor (ID: 1081999)
# Email: suriatiabdhalim@gmail.com
# Sms: 013-7117971


PESAN UNTUK SEMUA

aku suka berbicara, bercakap, merapu, meraban dan perkara sewaktu dengannya
aku suka cakap sendiri tapi aku belum gila lagi coz aku cakap dalam ati
kalo ade orang cakap aku gila tu membuktikan bukan aku yang gila tapi orang tu yang gila
sebab tak tahu membezakan orang gila dengan orang gila-gila
aku orang gila-gila tapi tak suka baca comik gila-gila
suka baca comic conan je..

PESAN UNTUK SI PEKAK

bila aku berbicara aku tak kesah orang nak dengar ke tak
sebab aku tahu ramai orang pekak
ataupun buat-buat pekak
dah la pekak suka pulak salahkan badak
kan selalu je orang panggil pekak badak
apsal selalu sangat nak senakkan kepala hutak
kalo ko pekak cakap jela pekak
jangan nak babitkan badak pulak
dah dasar orang pekak badak
ops..tersasul la pulak
sori la badak tersebut nama ko la pulak

POPULAR POSTS

RECENT COMMENTS

Designed By Seo Blogger Templates