Thursday, 12 December 2013

hidup ini bagaikan kapal

assalamualaikum..

selamat pagi korang suma (oh..pagi mencecah ke tengah hari :P kol11lebih dah ni.hahaha).

hidup ini ada up and down. kadang-kadang kita di bawah, kadang-kadang kita di atas. ibarat RODA. oh..tidak! tidak! aku tak nak idup macam roda. aku tak nak di gilis dengan tragis.hahaha.

bagi aku, HIDUP INI IBARAT KAPAL.

haa..kapal baru la best sket.kekeke. memandai je aku kan? yela..ni hidup kita, jadi suka hati kita la nak corakkan hidup kita macam mana. apatah lagi nak ibaratkan hidup kita. ya idak??? hahaha. YOU HAVE THE RIGHT TO CREATE YOUR OWN LIFE :p dah..dah..dah! aku dah start nak merapu dah :p
eh..bukan! jangan salah faham. post kali ni bukan post untuk merapu. kejap erk, aku kongsi input lebih bermanfaat. ni intro je ala merapu :D kihkihkih.

hidup ini ibarat kapal ATAU bagaikan kapal
(korang boleh pilih nak baca mana satu :p )

dalam hidup ini ada up and down, kadang-kadang kita menyelam, kadang-kadang kita terbang. macam kapal, ada KAPAL SELAM dan KAPAL TERBANG. menarik tak?hahaha. habis tu bila masa kita duduk kat tanah? TAK..hidup kat tanah tak best, statik je.hahaha. hidup yang STATIK itu adalah membosankan.titik :)

inilah hikmahnya kita di berikan ujian dalam hidup kita. kita akan merasa bahagia dan dalam satu masa lagi kita juga akan merasa sedih. adakalanya kita mendapat kebaikan dan adakalanya kita di uji dengan keburukan. KEBURUKAN??? takbest! takbest! takbest! haha..rileks dulu :D cuba kita fikirkan balik, dengan adanya KEBURUKAN atau benda tak best la kita akan belajar untuk lebih menghargai KEBAIKAN dalam hidup kita. cer korang fikir..betol kan? aku mane ade tipu.wakaka.

contoh:
"bila kita kehilangan sesuatu yang kita sayang, contoh handphone mahal :p, lepas tu kita akan lebih hargai handphone caboot yang kita ada sekarang"

menarik tak contoh aku bagi?hahaha. sangat menarik! sebab pernah jadi kat aku. sekarang aku sayang sangat handphone 'canggih' aku ni.lalalala.

eh..eh..eh..stop la KAU merapu.hihi.

okeh..kita kembali ke mood serius.ehem..(tarik necktie) aku pakai necktie ke???tipu!!!.haha.

dalam post ni aku cuma nak citer pasal perkembangan POSITIF hidup aku sekarang. tapi dah sekerat jalan dah aku merapu.layankan aje ;p

SEKARANG hidup aku lebih baik dari hari ke hari. 
adakah aku dah ada banggalow sekarang? eh..belom belom.hihi. nanti la weh, inshaAllah ;D 
korang tau dak, duit berjuta pon kalo tak hepi nak buat menda? buang duit dalam tong sampah tuh korang takkan rasa nilainya. kalo ada banggalow tapi ada hidup hampeh, kawan-kawan macam sewel and otak korang pun biol lebih kurang, best ke macam tuh?hahaha. ironi je weh..:p 

HIDUP BIARLAH bermakna.TITIK! (tapi kalo ade banggalow pon best ugak.pulak! ;p)

aku nak bagitau korang (pada yang ikut penulisan aku dari awal masa aku tengah biol berblogging)

SEKARANG:
1- hidup aku lebih tenang
2- aku jadi lebih positif bersama masa.cewah!
3- aku jadi lebih matang (yeke?)
4- aku ada ramai kawan-kawan yang best!
5- aku lebih sayangkan diri aku (INI PENTING!)
6- aku dah tau nak ignore benda tak best. (buang dalam longkang je, tuh pasal selalu tersumbat.jem!)
7- aku mula mencari jalan untuk hidup.gagaga.
8- AKU LEBIH HAPPY (ini penting, sebab aku berblogging asek sedih je sebelum ni kan?? beol x?? betol!betol!betol! :D)

KENAPA???
inilah RAHSIA Allah. alhamdulillah binikmatihi tatimussholihat :)

Korang nak tahu macam mane??? NANTI-NANTILAH aku citer. kasi suspen sket. yeke???? hahaha. tunggu jelah. aku nak pi masak jap. lapau ;p

tata korang. aku sayang korang eh..tetibe ;p. yerla aku sayang suma orang.hihihi.

HINT: aku sekarang dah jadi ahli SHAKLEE korang bila lagi? ;p


No comments:

PESAN UNTUK SEMUA

aku suka berbicara, bercakap, merapu, meraban dan perkara sewaktu dengannya
aku suka cakap sendiri tapi aku belum gila lagi coz aku cakap dalam ati
kalo ade orang cakap aku gila tu membuktikan bukan aku yang gila tapi orang tu yang gila
sebab tak tahu membezakan orang gila dengan orang gila-gila
aku orang gila-gila tapi tak suka baca comik gila-gila
suka baca comic conan je..

PESAN UNTUK SI PEKAK

bila aku berbicara aku tak kesah orang nak dengar ke tak
sebab aku tahu ramai orang pekak
ataupun buat-buat pekak
dah la pekak suka pulak salahkan badak
kan selalu je orang panggil pekak badak
apsal selalu sangat nak senakkan kepala hutak
kalo ko pekak cakap jela pekak
jangan nak babitkan badak pulak
dah dasar orang pekak badak
ops..tersasul la pulak
sori la badak tersebut nama ko la pulak

POPULAR POSTS

RECENT COMMENTS

Designed By Seo Blogger Templates